Kultura
6

Sidran: Sutra ću prekršiti pravilo da ne govorim o politici

FENA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
"Kad bi uvijek bilo isto, ne bi moglo biti zanimljivo", kazao je književnik Abdulah Sidran povodom njegovog sutrašnjeg redovnog programa u Kamernom teatru 55.

On najavljuje da će zato sutra prekršiti pravilo prema kojem u "Večerima sa Sidranom" nema politike.

"Popelo mi se navrh glave zlonamjerno i opako citiranje naših velikih pisaca. Budala ne prestaje biti budala time što će se pozivati na iskaze velikih ljudi. Džaba mu, on je to što jeste. A i misli velikih pisaca ne smiju se prihvatati bezuslovno i neoprezno. Postoji jedan milion puta citirani fragment iz "Derviša i smrti" Meše Selimovića u kojemu se daje jedna minijaturna, naoko duboka, psihološko-poetska skica za portret Bosanca (Bošnjaka). Rijetko se ko osmjelio da o tom fragmentu raspravlja, a kamoli da ga problematizira i njegove tvrdnje dovodi u pitanje. Mislim da je tome došlo vrijeme", smatra Sidran.

Još jedan novitet u ovom programu je saradnja sa sarajevskom Muzičkom akademijom, u okviru koje će se u Sidranovom programu početi realizirati mali koncerti klasične muzike.

Sutrašnji gosti, studenti Akademije Amina Koldžo (violina) i Belinda Krnić (klavir) izvest će tri kompozicije Alfija Kabilja, urađene po motivima tradicionalne muzike sarajevskih Sefarda.

U redovnom dijelu muzičkog programa vokalni solist Mirče Vuletić, uz klavirsku pratnju Adisa Sirbubala, interpretira najpoznatije melodije iz repertoara legendarnog američkog pjevača Hari Belafontea.

"Dežurni" slikar na sceni je Sidranov stalni saradnik prof. Mirza Ibrahimpašić, a gost-inovator u programu doći će iz Žepča. To je inžinjer Drago Barbarić, koji je na osnovu svojih inovacijskih rješenja u izradi građevinske stolarije, prozori i vrata sa tri stakla, stvorio cijelu malu tvornicu, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.