Večer sa Sidranom
0

Sidran recitirao stihove i pričao priče o jeziku i strahu

FENA
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
Galerija "Paleta" organizirala je večeras u Kamernom teatru 55 u Sarajevu "Večer sa Sidranom" kojoj je prisustvovao veliki broj ljubitelja iskrene, jedinstvene i neponovljive Sidranove riječi, a za koju je vladalo veliko interesovanje i za koju se tražila karta više.
Akademik i književnik Abdulah Sidran recitirao je stihove i evocirao sjećanja, pričao priče o jeziku i strahu, te predstavio prijatelje i goste od muzike i radosti.

Na samom početku Sidran je izrecitirao pjesmu "Kad umrije pjesnik", a nakon toga i pjesmu koju je sam napisao "Kad umrije beskućnik".

Sidran je pred velikim auditorijem najavio i promociju zagrebačkog izdanja njegove knjige "Otkup sirove kože", koja će biti upriličena u subotu u Zagrebu, a koja je, kako sam kaže, njegova romansirana biografija.

Govoreći o ovoj knjizi, pročitao je pismo koje mu je poslao jedan od obožavatelja iz inostranstva u kojem je kazao da ga je ova knjiga uspjela "i nasmijati i rasplakati" te dodao "ja ću vam biti zahvalan dok sam živ a Bog vječno".

Na pozornici sa Sidranom bili su i portreti velikana Ive Andrića, Gabriela Garcije Marqueza, Zuke Džumhura, Rikarda Kuzmića, Todora Švrakića, Petra Tiješića, Mice Todorović i Mirka Kujačića.

Kako su organizatori istaknuli ovi portreti nisu slučajno izabrani jer su među njima četiri književnika i četiri slikara.

Nabrajajući portrete ovih velikana koji su nastajali od 1929. do 1985. godine Sidran je posebno podsjetio na Rikarda Kuzmića, dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu koji je tečno govorio 26 svjetskih jezika.

Galerija "Paleta" najavljuje još jedno književno veče sa Sidranom koje bi trebalo biti upriličeno u februaru, a organizatori se nadaju da će svaki mjesec biti organizirano po jedno druženje sa Sidranom.