Kultura
0

SFF: Žbanić predsjednica žirija Takmičarskog programa za igrani film

FENA
Predsjednica žirija Takmičarskog programa za igrani film 12. Sarajevo film festivala (SFF) bit će rediteljica filma "Grbavica" Jasmila Žbanić, dobitnica Zlatnog medvjeda Filmskog festivala u Berlinu.

Na današnjoj pres-konferenciji SFF-a saopćeni su i ostali članovi ovog najvažnijeg žirija, koji će odlučivati o dobitnicima nagrade Srce Sarajeva, za koje se ove godine takmiči 12 zemalja. Oni pripadaju najznačajnijim međunarodno priznatim filmskim autorima i profesionalcima.

To su: direktor Marketa Cannes film festivala (Francuska) Jerome Paillard, reditelj iz Slovenije Jan Cvitkovič, direktor Internacionalnog filmskog festivala Pusan (Koreja) Kim Dong-ho te osnivač Fortissimo film sales (Holandija) Wouter Barendrecht.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je kako Festival i ove godine želi ojačati filmsku industriju u regionu te će tako akcent i pravac razvoja Festivala biti na filmskoj produkciji iz regije. S tog područja prijavljeno je oko 100 filmova, a Red carpet postaje mjesto za promociju regionalnih zvijezda.

Purivatra je danas s direktorom najpoznatije svjetske kompanije DHL International d.o.o. Sarajevo Edinom Emšom potpisao ugovor kojim je ta kompanija i ove sezone postala ekskluzivni sponzor SFF-a.

DHL već godinama za potrebe SFF-a transportuje filmove, opremu i dokumentaciju.