Kultura
0

SFF: Vodeći evropski fondovi i producenti i ove godine na CineLinku

Sarajevo-x.com
Predstavnici Sarajevo Film Festivala i koprodukcijskog marketa CineLink, Emina Ganić, Amra Bakšić Čamo i Jovan Marjanović boravili su na proteklom Rotterdam Film Festivalu, gdje su obavili niz razgovora sa predstavnicima najznačajnijih evropskih producentskih udruženja, filmskih tijela i fondova.

Rotterdamski CineMart, najveći i najstariji evropski koprodukcijski market, koji je ujedno i partner CineLinka, ove godine privukao je više od 800 filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta.

CineMart omogućava gostima iz filmske industrije da se, pored upoznavanja sa izabranim projektima, sretnu i uspostave nova, ali i učvrste postojeća partnerstva, te da dogovore nove zajedničke projekte. Za CineLink, Rotterdam je mjesto na kojem se dogovara učešće najznačajnih filmskih udruženja i fondova na koprodukcijskom marketu Sarajevo Film Festivala. Sa mnogima od njih CineLink razvija saradnju već tri ili četiri godine.

Tako i ove godine možemo očekivati partnerstva sa ACE i EAVE, evropskim producentskim udruženjima, filmskim tijelima - UK Film Council, Irish Film Board, te fondovima - Vienna Film Fond (koji je, između ostalih filmskih projekata, podržao produkciju Gori vatra, Pjera Žalice i Grbavica, Jasmile Žbanić) i MDM (koji se uključio u posljednje filmske projekte Srđana Vuletića, Teško je biti fin i Metoda Peveca, Estrelita, koji su ujedno bili u selekciji CineLinka 2005.). Svakako i ove godine na koprodukcijskom marketu Sarajevo Film Festivala učestvovaće Hubert Bals Fund koji je od osnivanja CineLinka njegov partner i sponzor jedne od nagrada. Riječ je o fondu Rotterdam Film Festivala koji je učestvovao u produkciji velikog broja bh. filmova.

Za koprodukcijski market CineLink to znači učešće ključnih ljudi evropske filmske industrije, a za regionalne filmske radnike mogućnost da na jednom mjestu – u Sarajevu, na CineLinku sretnu sve one koje regionalna kinematografija zanima i koji žele biti njenim dijelom.