Kultura
0

SFF: U augustu dolazi meksički reditelj, scenarista i producent Amat Escalante

FENA
Amat Escalante (Foto: EPA)
Amat Escalante (Foto: EPA)
Sarajevo Film Festival ugostit će od 12. do 20. augusta meksičkog reditelja, scenaristu i producenta Amata Escalantea u okviru programa "Posvećeno".

Escalante je osvojio naklonost kritike s filmovima Heli (Nagrada za najboljeg reditelja Filmskog festivala u Kanu 2013. godine), Sangre i Los Bastardos, deprimirajućim portretima nasilja u Meksiku i Americi. Iako je rođen u Barseloni u Španiji 1979. godine, Escalante je veći dio života proveo u Guanajuatou u Meksiku.

Vratio se u Barselonu kako bi pri Katalonskom centru za filmske studije studirao montažu i zvuk, a zatim je studirao i pri Međunarodnoj školi za film i televiziju na Kubi. Filmove mu je producirala kompanija Mantarraya Producciones koja je osnovana 1998. godine u cilju podrške neafirmiranih filmskih autora i koja je stekla reputaciju promotora novih talenata. Mantarraya je 2007. godine u saradnji sa Carlosom Reygadasom, NoDream Cinema osnovala ND Mantarraya distribuciju, a 2012. godine i kompaniju NDM koja se bavi međunarodnom prodajom filma, saopćeno je iz press službe SFF-a.