Kultura
4

SFF: Studenti Sarajevske filmske akademije predstavili svoje radove

FENA
Studenti Sarajevske filmske akademije (SSST) predstavili su jučer u kinu Kriterion u okviru 18. Sarajevo Film Festivala (SFF) svoje radove, što je izazvalo veliku pažnju mlade publike zainteresirane za ovaj poziv.

Potvrdio je to Feni istaknuti reditelj, scenarista i producent te dekan SSST-a Nenad Dizdarević, naglašavajući da je riječ o izboru iz vježbi studenata pomenute akademije, kada su se studenti druge godine predstavili s tri dokumentarna filma, a prve godine s vježbama iz režije, montaže i kamere.

"Sala je bila prepuna, jer postoji veliko interesovanje mlade publike za ono što rade mladi autori, studenti. Istovremeno je to bila prilika da otkriju šta znači i šta bi trebalo znati da bi se postalo rediteljem, te koje je postupke i vježbe za to potrebno znati. To je bio proces demistifikacije reditelja i bježanja od onog njegovog predstavljanja kao umjetnika, već kao zanatlije", kazao je on.

Na ovoj su večeri prikazani filmovi "Legenda s juga" Nedima Karalića, "Put ljepote života" Amele Ćuhare i "Plavi viking u Sarajevu" Ade Hasanovića.

"Tri dokumentarna filma koja su prikazana sigurno da će imati neku festivalsku sudbinu ili će biti prikazivani u okviru televizijskih programa. Rezultati su jako dobri", ocijenio je Dizdarević.

On smatra da je komplemetarno sve što se dešava na radionicama SFF-a u odnosu na program koji predaju studentima pomenute akademije tokom cijele godine.