Kultura
0

SFF: Prezentiran program "Kafa sa..."

FENA
U Domu vojske u Sarajevu u četvrtak je direktor SFF-a Miro Purivatra potpisao sponzorski ugovor s direktorom sarajevske kompanije Klas Ibrahimom Smajlagićem, a prezentiran je i program "Kafa sa...." koji je za ovogodišnji festival osigurao ekskluzivni partner SFF-a Doncaffe.

Kako je kazao Purivatra, program "Kafa sa..." obuhvatit će otprilike 35 do 40 minuta intervjua sa gostima programa čiji je dolazak u Sarajevo omogućila kompanija Doncaffe, nakon čega će biti otvorena i mogućnost gledaocima da postavljaju pitanja.

Prvoga dana, gosti programa će biti rumunski režiser Corneliu Porumboiu, dobitnik nagrade na ovogodišnjem Kanskom festivalu za najbolji debitantski film "East of Bucharest", koji će i otvoriti ovogodišnji SFF, kao i bh. režiserka Jasmila Žbanić, koji, kako je istaknuo Puritvara predvode novi val režisera iz regiona i koji su pobijedili na festivalima u Berlinu i u Kanu.

Dan nakon toga, gosti programa bit će trojica engleskih građana po čijoj je priči napravljen film "Put za Guantanamo" i koji su proveli više od godinu dana u zloglasnom zarobljeničkom logoru.

Treći dan Festivala u goste Sarajevu dolazi i jedna od najvećih holivudskih zvijezda Nick Nolte, čiji je film "Miroljubivi ratnik" jedno od značajnih ostvarenja novije holivudske produkcije.

U srijedu će gosti programa biti kuratori fondacije "Catline Cartridge" Simon McBurney i Jurgen Teller, koga smatraju jednim od najvećih fotografa današnjice. Simon McBurney je veliki pozorišni režiser i glumac koji igra glavnu ulogu u filmu "Friends With Money" s Jennifer Aniston.

Oskarovac Danis Tanović gost je u četvrtak. Razgovarat će se o njegovom novom filmu "Pakao", kao i o novim projektima po povratku u Bosnu i Hercegovinu, a posebno o njegovom planiranom filmu "Cirkus Kolumbija", koji treba da snima u BiH iduće godine.

Posljednji dan programa "Kafa sa.." rezervisan je za novu, dolazeću zvijezdu Hollywooda Dannyja Houstona, čuvenu britansku glumicu Emily Watson, te Catta Vllerisa, producenta filma "Proposition" za koji je scenarij pisao čuveni australski autor Nick Cave. Svo troje gostiju akteri su tog, kako je Purivatra istaknuo, "neobičnog i fantastičnog filma".

Purivatra je naglasio kako to ne znači da je time iscrpljena lista gostiju Sarajeva jer je već najavljen još jedan posebni gost u okviru večernjeg programa "Kafa sa..."