Kultura
0

SFF: Prezentiran makedonski film "Ja sam iz Titovog Velesa"

FENA
Makedonski film "Ja sam iz Titovog Velesa" predstavljen je danas na medijskoj projekciji 13. Sarajevo film festivala kao drugo ostvarenje u okviru Takmičarskog programa za igrani film.

Film govori o tri sestre koje žive u Titovom Velesu, u zajednici u kojoj je vrijeme stalo i sve lagano umire. U središtu grada je fabrika za preradu olova koja zagađuje okolinu i čiji su produkt brojne bolesti. Priča je to o životima koji pokušavaju pronaći svjetlo i bolji put u svom sivilu.

Rađen je u koprodukciji Makedonije, Slovenije, Belgije i Francuske.

Rediteljica Teona Mitevska kazala je na konferenciji za medije, upriličenoj nakon projekcije, da je njena namjera bila napraviti dokumentarni film koji će predstaviti realnost na najsuroviji način. Film korenspondira s unutrašnjim, emotivnim stanjem tri sestre.

Ona dodaje i kako je priča o Titovom Velesu istinita – fabrika olova i dalje postoji, kao i cijeli sociološki i kulturalni kontekst. Ipak, ovo je ujedno i priča o individualcu u okolini, a ne samo o tri sestre.

Glumica Ana Kostovska, koja glumi srednju sestru Sapho, ističe da je u ovom ostvarenju prvi put osjetila drugačiji način snimanja. To je bio njen prvi film u kojem je režiser toliko mnogo polagao na vizuelni izgled ostvarenja.

Labina Mitevska, čija je uloga najmlađe sestre Afrodite u središtu pažnje, govorila je o glumačkom dijelu rada, istaknuvši kako su imale mukotrpne i svakodnevne probe tri mjeseca prije početka snimanja filma. To je ipak pozitivno djelovalo na konačno ostvarenje, jer su do početka snimanja sve tri glumice već osjećale karaktere svojih uloga i živjele ih.

Potvrdila je to i Nikolina Kujaca, u filmu najstarija sestra Slavica, naglasivši prirodan, spontan, ali i profesionalan način snimanja kojem su prethodile zahtjevne pripreme.

Film je snimljen budžetom od milion i 200.000 eura.

Njegova svjetska premijera održat će se večeras u Narodnom pozorištu s početkom u 19.30 sati.