Kultura
0

SFF: Predstavljeno najnovije ostvarenje Ljubiše Samardžića

NINA
Najnovije ostvarenje Ljubiše Samardžića, jednog od najpoznatijih imena bivše jugoslavenske kinematografije, ljubitelji filmske umjetnosti mogli su sinoć pogledati u okviru Sarajevo Film Festivala u otvorenom kinu Metalac u Sarajevu.

"Jesen stiže Dunjo moja" je ljubavna priča koja se događa u Banatu tokom i poslije Prvog svjetskog rata.

"Za mene je bio poseban događaj da se prebacim sa svih ovih turobnih događanja koja su prevladavala posljednjih 13 godina o temi ljubavi, vjerujući da je to ipak sublimat svačijeg života. To je bio moj unutarnji krik protiv besmislene politike koja se vodi u mojoj zemlji, ali istodobno i protiv osionosti zapada i velikih evropskih sila prema jednoj maloj i neposlušnoj zemlji. Kada sam shvatio da se treba baviti nekim uzvišenijim temama, odlučio sam se za ljubavnu priču", istaknuo je Samardžić.

On je dodao da je svima previše priča o ratu, koji treba što prije zaboraviti kako bi nam bilo dobro. "Imamo jedan život koji živimo između rodilišta i groblja i taj interval trebamo proživjeti na pravi način, a ljubav je velika inspiracija i veliko iskušenje. Živimo u jednom nakaradnom vremenu u kojem je seks izgubio smisao. Nema ustreptalosti, uzbuđenja i žara. Ja sam tragao za tom tačkom i možda sam Rousseaovski želio vratiti nešto što je najsvetije u čovjeku, a to je da kad nekoga volite onda trebate voljeti iskreno i srcem do kraja", kazao je Samardžić.

Naziv filma, prema Samardžićevim riječima, nema nikakve veze s pjesmom Đorđa Balaševića. Riječ je o narodnoj pjesmi, a Dunja u naslovu filma je veliko slovo jer se tako zove njegova unuka. Film je osvojio "Zlatnu mimozu" na ovogodišnjem filmskom festivalu u Herceg Novom. Glavni protagonisti su, pored mladih glumaca Kaline Kovačević i Baneta Trifunovića, dobro poznati Predrag Ejdus, Rada Đuričin i Voja Brajović.

Ljubiša Samardžić ima tri filmske biografije. Već 35 godina djeluje kao glumac, a posljednjih godina odlučio se za produkciju i režiju kako bi progovorio o vremenu kojem pripada. Pravio je filmove koji su doživjeli veliku pozornost i poštovanje, poput «Ubojstva s predumišljajem», Slobodana Selenića, te «Kaži zašto me ostavi« koji je govorio o posljedicama vukovarskog rata. Nakon toga je režirao filmove «Nebeska udica» i «Nataša», film koji prikazuje eroziju morala pred i iza čuvenog 5. oktobra.