Kultura
0

SFF: Predstavljen slovenački film "Izlet" Nejca Gazvode

FENA
Foto: SFF.ba
Foto: SFF.ba
Slovenački film "Izlet" s rediteljskim i scenarističkim potpisom Nejca Gazvode predstavljen je danas na press projekciji u Narodnom pozorištu kao sedmo ostvarenje u okviru Takmičarskog programa igranog filma 17. Sarajevo Film Festivala.

Ovo debitantsko ostvarenje Nejca Gazvode, u kojem su uloge ostvarili Nina Rakovec, Jure Heningman i Luka Cimprič, današnjom je projekcijom zabilježilo svjetsku premijeru.

Priča prati tri mlade osobe, prijatelje iz srednjoškolskih dana, koji odlaze zajedno na izlet, ali uz dobru zabavu kroz različite situacije i okolnosti također počinju razotkrivati najdublje osjećaje i tajne. Među njima se tako prvobitno razaraju odnosi, ali vremenom rađa i još veća bliskost.

Reditelj Gazvoda na današnjoj je konferenciji za medije nakon projekcije istaknuo da je scenarij napisao po njegovoj ranijoj kratkoj priči, posvećenoj mladoj generaciji za koju smatra da je u današnjem vremenu potpuno ignorirana.

"Htio sam da napravim film o mladima, o našoj generaciji. U ovom je filmu važno šta svako od likova u filmu nauči puno o sebi na ovom izletu. To su tri mlade osobe sa velikim problemima, ali sam želio ujedno napisati priču o svakodnevnom životu u Sloveniji, ne o političkim problemima, već mladima", kazao je on.

Podcrtao je da su tri osobe u filmu simbol mlade generacije u Sloveniji, koji razmišljaju o problemima. On je mišljenja da se mladi danas šale na račun svakodnevnice, ali da jako ozbiljno razmišljaju o sutrašnjici, te da su svjesni da mogu uraditi puno toga da se stvari promijene.

Glumica Nina Rakovec, koja tumači ulogu studentice oboljele od raka, ističe da voli igrati emocionalne uloge, jer su one uvijek veliki izazov.

"Vrlo je teško za osobu mojih godina razmišljati o toj granici između života i smrti. Film postavlja mnoga pitanja. Živa koju glumim je jako pametna osoba i ona nije izmišljen lik, jer se bori s bolešću. Prije odlaska na kemoterapiju prepušta se izletu, jer je smisao života uživati do posljednjeg trenutka zato što nikada ne znaš kada ćeš umrijeti", navela je ona.

Glumac Jure Heningman, koji tumači ulogu vojinika Gregora, navodi da u filmu nisu htjeli definirati klasičnog vojnika, već osobu koja je preplašena kao i većina ljudi.

Film će zvaničnu projekciju imati u četvrtak u 20.00 sati u Narodnom pozorištu.