Kultura
0

SFF: Predstavljen rumunski film "Loverboy"

FENA
Sa pres-konferencije (Foto: SFF.ba)
Sa pres-konferencije (Foto: SFF.ba)
Rumunski film "Loverboy" režisera i scenariste Catalina Mitulescua predstavljen je danas kao šesto ostvarenje Takmičarskog programa igranog filma 17. Sarajevo Film Festivala.

Na pres-konferenciji upriličenoj nakon pres-projekcije o filmu je govorio režiser Mitulescu, glavna muška uloga George Pistereanu i glavna ženska uloga Ada Condeescu, koji u filmu tumače zaljubljeni par Lucu i Veli.

Luca zavodi djevojke, a zatim ih ostavlja u rukama svojih prijatelja u luci Constanta na Crnom moru. Luca se u konačlnici zaljubljuje u Veli jednu od svojih potencijalnih žrtava.

Mitulescu, koji je ujedno napisao i scenarij za ovaj film kazao je da je u osnovi priča o mladiću koji želi da uspije u ovom svijetu i da pronađe ljubav svog života, ali kasnije kada je odlučio napisati scenarij za loverboya (zavodnika) napisao ga je vrlo brzo i za dva mjeseca imao je prvu verziju scenarija.

Naglasio je da je Luca uvijek u dilemi da li ostati s djevojkom, da li nastaviti sam, da li će ga jedno od to dvoje učiniti sretnim i boljim čovjekom.

Pistereanu i Condeescu su danas kazali da su upoznali djevojke i momke koji žive u toj luci te da su se za ulogu pripremali oko dva mjeseca proučavajući njihovo ponašanje i razgovarajući o scenariju.

Prije snimanja filma nisu se vidjeli gotovo mjesec dana da bi obnovili njihovu vezu i u filmu odglumili mnogo uvjerljivije.

Pistereanu je izjavio da smatra da je njegov lik Luca dobra osoba i da jedino što želi je da uradi pravu stvar.

I ovaj film doživio je danas regionalnu premijeru, a festivalska publika moći će ga vidjeti večeras u Narodnom pozorištu.