Kultura
0

SFF: Predstavljen novi program - Sarajevo Talent Campus

FENA
Mirsad Purivatra
Mirsad Purivatra
Sarajevo Film Festival je objavio da će se Prvi Sarajevo Talent Campus, novi obrazovni program namijenjen mladim filmskim stvaraocima iz zemalja Jugoistočne Evrope, održati od 20. do 25. augusta 2007. u okviru 13. Sarajevo Film Festivala.

Projekat koji SFF realizuje u saradnji sa Berlinale Talent Campusom i Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu, okupiće u Sarajevu ugledne filmske profesionalce iz regije, ali i svijeta, koji će tokom šest dana mladim, talentovanim filmskim stvaraocima održati niz predavanja i praktičnih radionica iz različitih disciplina filma – režije, produkcije i glume.

“Uz osnovni cilj stvaranja platforme koja će mladim, talentovanim autorima pružiti jedinstvenu priliku da uče i usavršavaju svoja znanja kroz rad sa najeminentnijim predstavnicima filmske industrije iz regije i svijeta, Sarajevo Talent Campus će njegovim učesnicima omogućiti pristup globalnoj filmskoj mreži“, istaknuo je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Purivatra podsjeća da je Sarajevo Film Festival nakon uspješnog zaokruživanja programskih cjelina, razvio i industrijski segment Festivala kroz koprodukcijski market CineLink.

“Sada smo spremni krenuti sa razvijanjem nove festivalske cjeline čiji cilj je stvaranje uslova neophodnih za dodatno obrazovanje i usavršavanje mladih talenata iz ovog dijela Evrope. Provjereni model Berlinale Talent Campusa, upravo je idealan način za realizaciju ovog projekta“, naglašava Purivatra.

Rezultati Berlinale Talent Campusa govore sami za sebe i opravdavaju izbor i primjenu upravo ovog modela na Sarajevo Talent Campus: u proteklih pet godina Berlinale Talent Campus ugostio je više od 300 međunarodnih filmskih eksperata i filmskih umjetnika i oko 2.500 mladih filmskih stvaralaca iz više od 120 zemalja. Mnogi učesnici ovog Campusa, u međuvremenu, uspješno su realizovali svoje projekte i prikazali ih na prestižnim festivalima širom svijeta, a za mnoge od njih nisu izostale ni nagrade.

Internacionalni filmski festival u Berlinu je s radošću prihvatio saradnju sa SFF-om i Sarajevo Talent Campusom kao ogrankom Berlinale Talent Campusa, što je još jedna potvrda neprikosnovene pozicije Sarajevo Film Festivala kao centra regionalne filmske industrije i prestižnog mjesta susreta filmskih radnika iz regiona i cijelog svijeta čemu svjedoči i izjava direktora Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu Dietera Kosslicka: „Veoma smo sretni zbog činjenice da je novi Talent Campus u inostranstvu našao novi dom u Sarajevu, na festivalu koji je poznat kao središte istočnoevropskog filmskog stvaralaštva“.

O razlozima novog oblika saradnje između Sarajevo Film Festivala i Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu Kosslick naglašava: “Kao što već znate, dobre prijateljske i visoko produktivne veze između ova dva festivala već postoje, i to između CineLinka i Berlinaleovog Koprodukcijskog marketa, kao i između TeenArene Sarajevo Film Festivala i programa Generations, dijela našeg Festivala koji je namijenjen filmovima za djecu i mlade. Zahvaljujući ovim vezama, rodila se ideja za našu novu saradnju“.

[SLIKA]1[/SLIKA]Na kraju svoje zvanične izjave povodom pokretanja Sarajevo Talent Campusa Kosslick je poželio svojim partnerima – talentima i ekspertima – nadahnjujuće, ohrabrujuće i ugodno druženje u okviru Campusa tokom narednog Sarajevo Film Festivala. “Što se tiče dugoročnih očekivanja, veselimo se mogućnosti da u Berlinu ugostimo učesnike Sarajevo Talent Campusa – zajedno sa njihovim budućim projektima koji će biti promovirani i filmovima koji će biti prikazani i proslavljeni“, navodi Kosslick.

U svom prvom izdanju, Sarajevo Talent Campus biće otvoren za mlade filmske stvaraoce i apsolvente filmskih akademija iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i UNMI Kosova. Očekuje se da će u prvom izdanju Sarajevo Talent Campusa učestvovati oko 70 mladih filmskih stvaralaca. Proces prijavljivanja kandidata počinje 21. maja i trajaće do 21. juna 2007. godine, a konačna selekcija učesnika biće objavljena 5. jula 2007.