Kultura
0

SFF: "Fahrenheit 9/11" najbolji po ocjeni publike

NINA
U nedjelju je u prostorijama caffea Obala Meeting Point u Sarajevu održano svečano proglašenje najboljeg filma 10. Sarajevo Film Festivala po izboru publike i izvlačenje sretnih dobitnika koji su ocjenjujući prikazane filmove mogli sudjelovati u nagradnoj igri, koju je i ove godine organizirala Stella Artois.

Ove godine je, za razliku od proteklih kada su ocjenjivani samo filmovi iz programa Open Air, odlučeno da svi dugometražni filmovi prikazani na SFF-u mogu biti u konkurenciji za dobivanje prestižne nagrade sarajevske publike.

Od 66 filmova koliko je ukupno prikazano, blizu 50.000 nagradnih Stella Artois kupona publika je ocjenjivala filmove ocjenama od 1 do 5 i u jakoj konkurenciji za najbolji film Sarajevo Film Festivala izabrala dokumentarni film američkog reditalja Michaela Moora «Fahrenheit 9/11» s prosječnom ocjenom 4,83.

Na drugom mjestu je prema sudu publike bosanskohercegovački film «Kod amidže Idriza» reditalja Pjera Žalice s prosječnom ocjenom 4,57, dok je treće mjesto po ukusu publike zavrijedio film «Kad porastem bit ću kengur» s prosječnom ocjenom 4,45.

Generalni direktor Stella Artois, koja je sponzor i čuvenog filmskog festivala u Canessu, Jean Stevenart je izrazio zadovoljstvo kvalitetom SFF-a koji, kako je kazao, svake godine postaje sve bolji i respektabilniji. Uspoređujući svoju kompaniju i SFF Stevenart je kazao kako se u oba slučaja promovira najbolji proizvod, te je zaželio Sarajevu još mnogo ovakvih manifestacija.

Na kraju su izvučeni kuponi čiji će vlasnici dobiti primamljive nagrade, tako da je pet najsretnijih dobilo po dva filmska hita na DVD-u, druga nagrada je bio DVD player, a najsretniji dobitnik je osvojio glavnu nagradu, kućno kino.

Glavnu nagradu izvukao je bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović koji je u obraćanju prisutnim gostima zahvalio svima koji su svoj glas i povjerenje dali bosanskohercegovačkom filmu «Kod amidže Idriza», iskoristivši priliku da čestita najboljem filmu po sudu domaće publike.

Jubilarni 10. Sarajevo Film Festival je završio i prema reakcijama publike i mnogobrojnih gostiju riječ je o najbolje organiziranom festivalu do sada. SFF je potvrdio festivalski primat u ovom dijelu Evrope, a organizatori slijedeće godine obećavaju nastavak kontinuiteta kvalitete festivala.