Kultura
0

SFF: CineLink objavio sastav predselekcionog žirija

Klix.ba
Prva faza realizacije SFF-ovog projekta CineLink, u kojoj su filmski stvaraoci u regionu bili pozvani da se prijave na konkurs za scenariste, uskoro se završava.

Konkurs se zatvara 19. aprila a sa radom počinje predselekcioni žiri koji će od pristiglih radova odabrati (do) 10 najkvalitetnijih.

Predselekcioni žiri radit će u sastavu:

  1. Miroslav Mandić (BiH/ Češka Republika), reditelj i scenarista

  2. Danijel Hocevar (Slovenija), producent

  3. Goran Stefanovski (Makedonija/ Velika Britanija), dramski pisac i scenarista

Rezultati predselekcije bit će objavljeni 15. maja 2003. Nakon toga će međunarodni žiri CineLinka napraviti konačnu selekciju od 5 najboljih radova koji će proći kroz sedmodnevni program usavršavanja scenarija. Za autore ovih 5 scenarija to će biti jedinstvena prilika da rade na svojim projektima uz konsultacije sa profesionalnim ''skript doktorima'' i da tokom 9. Sarajevo Film Festivala budu predstavljeni stranim producentima.

Na CineLinkov konkurs za scenariste do sada je prijavljeno 12 radova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

O žiriju:

Goran Stefanovski je poznati makedonski dramski pisac i scenarista. Bio je redovni profesor na makedonskom fakultetu dramskih umjetnosti do 1998. a nakon toga dvije godine je proveo kao gostujući profesor na Dramatiska Institutet u Stockholmu. Danas živi i radi u Velikoj Britaniji. Predaje na University of Kent i Christ Church univerzitetu.

Danijel Hočevar spada među najznačajnije producente u novijoj slovenačkoj kinematografiji. Sarajevska publika je često imala priliku gledati njegove filmove u REGIONALNOM PROGRAMU Sarajevo Film Festivala. Najznačajniji filmovi: U LERU (reditelj Janez Burger, film je dobitnik nagrade Special Mention na internacionalnom filmskom festivalu u Brusselu), USAMLJENICI (reditelj David Ondricek), PORNO FILM (reditelj Damjan Kozole), KRUH I MLIJEKO (reditelj Jan Cvitkovič, film je osvojio Luigi De Laurentis Award na Filmskom festivalu u Veneciji 2001. godine), ODA PREŠERNU (reditelj Martin Srebotnjak), REZERVNI DJELOVI (reditelj Damjan Kozole, film je bio prikazan u takmicarskoj konkurenciji Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu 2003. godine)...

Miroslav Mandić je renomirani bosanskohercegovacki reditelj i scenarista, poznat najprije po filmu «Život radnika» (1985), zatim po reziji kultne serije «Top lista nadrealista» (rezirao 7 epizoda od 1989 - 1990) i nizu uspješnih reklama, a kasnije i kao profesor scenarija na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti (1989 – 1992).

Školovao se na sarajevskom i Columbia univerzitetu u USA. Danas živi i radi u Češkoj Republici gdje na slavnoj filmskoj akademiji, FAMU, predaje scenario. Bio je predavač na američkim univerzitetima Columbia i New Orleans, te drugim visokim školama u svijetu.