Kultura
0

Sezonu u Kamernom teatru 55 otvara predstava "Šta smo to učinili"

Klix.ba
Predstavom "Šta smo to učinili", s rediteljskim potpisom Dine Mustafića rađenom prema tekstu J. Pommerata, koja je premijernu izvedbu imala prošle godine i osvojila najviše nagrada na festivalima u 2012. godini, 17. septembra će biti otvorena nova umjetnička sezona sarajevskog Kamernog teatra 55.

Potvrdio je to danas Feni direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić, naglašavajući da će septembar u ovoj teatarskoj kući proći u znaku repriznih izvedbi, dok je prva premijera planirana za 12. oktobar. Riječ je o predstavi "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", koju će prema tekstu Abdulaha Sidrana režirati Sulejman Kupusović.

U ovom su komadu, između ostalih, uloge ostvarili Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Feđa Štukan, Amar Selimović, Muhamed Hadžović, Sadžida Šetić, Sabina Bambur i Dragan Jovičić.

  • Ovu smo predstavu već imali priliku gledati u Narodnom pozorištu. Ona govori o važnom trenutku naše bliske prošlosti, govori o ljudskoj sudbini jednog, možemo reći, čovjeka naivka koji je vjerovao i imao svoje vizije umjetnosti. Priča je to o čovjeku koji nije bio svjestan okolnosti u kojima živi, kazao je Jovičić, naglašavajući da je scena Kamernog teatra 55 puno intimniji prostor, te se nada da će čitava priča biti ispričana emotivnije.

"U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" bit će jedina premijera u Kamernom teatru 55 do kraja ove, ali će rad na novim tekstovima uslijediti već početkom naredne godine.

Jovičić najavljuje da je umjetnički savjet ovog teatra za sada odabrao tri predstave koje će u prvoj polovini iduće godine biti postavljene na sceni Kamernog teatra 55, ali su još uvijek u toku pregovori s rediteljima.

"Kada je riječ o domaćem tekstu, nadamo se da ćemo uspjeti raditi tekst Dževada Karahasana "Koncert ptica", za koju bi probe počele u prvoj polovini januara kako bi premijera mogla biti do polovine marta", istaknuo je on.

Komentirajući finansijsku situaciju u ovoj teatarskoj kući, Jovičić ističe da uposlenici ništa ne očekuju, uzdaju se samo u sebe, te da sve ostaje isto.

"Treba raditi, mora se raditi i radit ćemo", poručio je čelni čovjek Kamernog teatra 55.