Kultura
0

Ševo: Grad Mostar i Ministarstvo za prostorno uređenje FBiH nadležni za Hotel "Ruža"

FENA
Grad Mostar i Federalno ministarstvo za prostorno uređenje su institucije nadležne za stavljanje van snage građevinske dozvole koja se odnosi na izgradnju Hotela "Ruža" u Mostaru, kao i za dalje provođenje preporuka Komiteta za svjetsko naslijeđe UNESCO-a, kazala je danas za Fenu članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Ljiljana Ševo.

Ševo pojašnjava da je Komisija od početka upoznata sa razgovorom koji je predsjednik Komisije za saradnju sa UNESCO-m BiH Slobodan Šoja imao nedavno u Komitetu za svjetsko naslijeđe. On je tada upozoren da nisu ispoštovane sve preporuke Komiteta u vezi sa zaštitnom zonom starog urbanog jezgra Mostara.

Mehanizmi kojima se Komitet koristi, dodaje ona, nisu skidanja sa Liste svjetske baštine UNESCO-a. Komitet tačnije neko dobro stavi na Listu ugroženih dobara, zbog čega država na čijoj se teritoriji nalazi to dobro automatski gubi pravo na dalje nominacije, odnosno kandidature.

"Ukoliko bi došlo do toga da Mostar bude stavljen na tu Listu, Komitet za svjetsko naslijeđe više ne bi razmatrao niti jednu nominaciju iz BiH, prvenstveno Jajca", upozorava Ševo.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je zajedno sa Državnom komisijom za saradnju sa UNESCO-m, u predviđenom roku do 1. februara ove godine, sačinila Izvještaj te ga proslijedila Komitetu. U tom je dokumentu analizirano novo ponuđeno rješenje za Hotel "Ruža", koji je i glavna prijetnja skidanju s UNESCO-ve Liste istorijskog jezgra Mostara.

Ševo navodi kako se iz Izvještaja vidi da je veliki dio preporuka u novom ponuđenom rješenju ispoštovan. Također, država BiH se u njemu kao potpisnica Konvencije o svjetskoj baštini obraća Centru za svjetsko naslijeđe sa molbom da pošalje stručnu pomoć, tačnije eksperte koji bi pomogli u daljem provođenju preporuka Komiteta za svjetsko naslijeđe.

Ona podsjeća da je krajem januara i u Predsjedništvu BiH održan sastanak kojem su prisustvovali predstavici Grada Mostara, Federalnog ministarstva za prostorno uređenje te Komisije za saradnju sa UNESCO-m, na kojem su se svi usaglasili sa pomenutim Izvještajem Komisije.

"BiH je država koja ima svoje institucije, počev od Predsjedništva i Federalne vlade do uprave Grada Mostara, koje su nadležne za sprovođenje elemenata iz Konvencije o svjetskoj baštini i koje su potpuno prihvatile odgovornost na tom polju", ističe Ševo.

Ona podcrtava da je Komisija svoj dio posla obavila te da problem sa Hotelom "Ruža" više ne spada u njen mandat, već pomenutih institucija.

"Preciznije rečeno, uklanjanje četvrtog sprata te pitanje ko će nadoknaditi investitoru hotela trošak, kao i ko će staviti van snage odobrenje za gradnju koje je nekad davno neka od mostarskih općina izdala vlasniku hotela, problemi su koje trebaju riješiti institucije BiH", zaključuje Ljiljana Ševo.