Kultura
126

Sevdah bajka u BKC-u: Princeza Amira i devet prinčeva

Piše: A. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevo je u subotu navečer imalo sreću i čast da u Bosanskom kulturnom centru (BKC), u okviru Sarajevo Sevdah Festa ugosti Amiru Medunjanin u pratnji Balkan River of Music koji čine devet muzičara s prostora Balkana.

Glasnogovornica festivala Lamija Hodžić ih je najavila kao princezu Amiru i devet prinčeva, što se kasnije ispostavilo kao prava, adekvatna najava jer je narednih sat i po bilo poput bajke.

Koncert je počeo pjesmom "More izgrejala, nane, sjajna mjesečina", nakon čega je Medunjanin pozdravila publiku.

"Upalite mi svjetla da vidim koliko vas ima. Mašala, aferim", rekla je Medunjanin. Ona je odmah potom predstavila muzičare s kojima je izašla na scenu. Podsjetila je da su se prvi put sreli u Londonu 2011. godine.

"Ovo je treći put da se sretnemo. Nastupili smo uoči Olimpijade u Londonu i tada sam rekla da nema šanse da ih ne dovedem kući", rekla je Medunjanin čije su riječi prisutni u BKC-u pozdravljali aplauzima.

Medunjanin je pojedinačno predstavila članove Balkan River of Music koji čine:

Albanija - Edris Kraja, perkusije Bugarska - Vladimir Karparov, saksofon, klarinet

Crna Gora - Predgrag Janković, harmonika Grčka - Dimitris Christidis, bubnjevi Hrvatska - Zoran Ščekić, gitara Makedonija - Stefče Stojkovski, gajde, zurna, tamburica Rumunija - Nicolas Simion, saksofon, klarinet Srbija - Nenad Vasilić, kontrabas Turska - Kaan Icli, ud

"Pjevajte s nama onu koju znate koliko vas glas nosi", rekla je Amira i zapjevala "Makedonsko devojče".

Amira je stalno komunicirala s publikom, a nekoliko puta je spomenula da je tu i njena mama i da se nada da je neće obrukati.

Na repertoaru su bile pjesme "Bele ruže, nežne ruže", "Navali se Šar planina", a publika u BKC-u je horski otpjevala sevdalinku "Moj dilbere". Nakon toga je Amira otpjevala "Ajde Jano", "Ah što ćemo ljubav kriti" i "Zapjevala sojka ptica". Bend je potom otišao s bine, ali su se vratili nakon ovacija iz publike.

"Hvala predstavnicima ambasada koje su omogućile dolazak muzičara s devet strana svijeta. Hvala i Sevdah Festu, da Bog da trajali sto godina", rekla je Medunjanin i za kraj zapjevala "Jovano, Jovanke".

Petominutni aplauz i ovacije publike na kraju koncerta najbolje govore o "poslu" koji su napravili Amira i devetorica sjajnih muzičara.

Posljednju noć festivala nastupa Mostar Sevdah Reunion.