Fondacija Cure
0

Sesija o djeci iz 'miješanih' brakova

FENA
Vesna Andree- Zaimović
Vesna Andree- Zaimović
Fondacija "Cure" organizirat će 10. oktobra u Sarajevu X-press sesiju pod nazivom "Djeca iz 'miješanih' brakova kao marginalizirane društvene grupe". Uvodničarka je muzikologinja Vesna Andree- Zaimović.

Novinari će imatI priliku razgovarati i saznati informacije vezane za probleme s kojim se susreću roditelji različitog društvenog porijekla kad je riječ o odgoju djece, te kako se bh. društvo odnosi prema 'miješanim' brakovima i djeci iz takvih brakova.

Uvodničarka Andree- Zaimović, govorit će kako današnje bh. društvo utječe na slobodu izbora identiteta, kakvu diskriminaciju vrši država BiH prema osobama koje se ne identifikuju kao samo jedno (Bošnjak, Hrvat ili Srbin).

"Da li djeca koja potječu iz 'jednoetničke' porodice vrše diskriminaciju nad djecom iz 'miješanih' brakova? Da li djeca koja su iz 'miješanih' brakova mogu da izaberu da ne pripadaju niti jednoj od tri “etničke” skupine, a da ih pri tome država BiH ne diskriminira? Šta bi novinari trebali uraditi da smanje diskriminaciju nad djecom iz 'miješanih' brakova?", pitanja su navedene u saopćenju-pozivu za press sesiju.

X-press sesije zamišljene su kao neformalna druženja uz tematske videoprojekcije i analize aktuelnih slučajeva medijskog izvještavanja o marginaliziranim i manjinskim grupama bh. društva.

X-press sesije odvijaju se u Sarajevu i Banjoj Luci, a projekt finansira Delegacija Evropske komisije u BiH.