Kultura
0

Šeremet: Velike ljubavi ipak postoje i opstaju

FENA
Vahida Šeremet (Foto: Klix.ba)
Vahida Šeremet (Foto: Klix.ba)
Velike ljubavi postoje. Iako je danas sve komercijalizirano, ipak nekako velike ljubavi postoje i opstoje, kazala je u izjavi za Agenciju Fenu Vahida Šeremet, autorica knjige "Studija Hasanaginica od 1646.godine do danas: Knjiga puta do ishodišta".

Povodom Dana zaljubljenih ili Valentinovo, Šeremet je rekla da je Valentinovo dan darivanja, ali je njena želja i poruka da se ljubav čuva, da se na brak ne čeka, "jer ekonomska situacija će biti i proći, ali vrijeme prođe. To vrijeme treba oplemeniti na drugi način".

Govoreći o Hasanaginici s današnje perspektive, Šeremet je naglasila da i danas postoje tako velike ljubavi, ali da je Hasanaginica bila jedinstvena.

Hasanaginica je, kako je kazala Šeremet, kruna opjevane ljubavi, porodičnog života, nesretne ljubavi, momenti koji su bili kobni, tragični.

"Ljepota Hasanaginice je u njenom izražaju, toplini, ljudskosti, običajima, ljepoti ophođenja, sve ima nekakav red, stil, otmjenost. Sveobuhvatna ljepota Hasanaginice jeste njena vječna ljubav. Ona voli svoga voljenog Hasan-agu", kazala je povodom Dana zaljubljenih, Valentinova.

Podsjetila je, da se poslije njene smrti, zbog te ljubavi Hasan-aga nikada više nije oženio.

"Hasanaginica ima svoju sudbinu ljepotu, poruku. Kroz sam naziv balade, Hasanaginica je vječna ljubav", zaključila je Šeremet.

Postoji nekoliko teorija o tradiciji proslave Valentinova ili Dana zaljubljenih. Jedna je, da ovaj praznik potječe još iz rimskog doba, iz pastirske svečanosti Luperkalije, a da je današnje Valentinovo, prema predaji, nastalo u 3. st. u Rimskom carstvu.

Car Klaudije II izdao je naredbu prema kojoj vojnicima nije bila dopuštena ženidba, jer je smatrao kako bi se tada vojnici više vezali za svoje obitelji i bili bi manje voljni odlaziti u ratove i boriti se u njima.

Svi svećenici osim jednoga - Valentina poštovali su carevu odluku. On je naime potajno vršio vjenčanja mladih parova sve dok ga nisu otkrili i stavili u tamnicu, 14. februara, večer uoči proslave Luperkalija Valentin je pogubljen, ali nedugo zatim narod ga je proglasio svecem.