Kultura
14

"Serbian Lesson Guy" u Sarajevu: Nisam očekivao da će moji snimci postati toliko popularni

Piše: M. S.
(Facebook)
Dragisha Danny Grozdich, YouTube zvijezda iz Kalifornije, na prostoru Balkana je najpoznatiji kao autor smiješnih snimaka na kojima ljude uči srpski jezik. Danny je u subotu navečer, 15. oktobra gostovao u Studentskom klubu "KUK" u Sarajevu, a s čitaocima portala Klix.ba podijelio je utiske, mišljenje o Sarajevu te kako se našao u svijetu komedije.

Dannyjevi roditelji dolaze iz Srbije, a on je rođen u sunčanoj Kaliforniji. Uvijek je volio komediju te je nastupao kao stand up komičar, a 2007. godine svoje je nastupe počeo stavljati i na servis za dijeljenje videosadržaja YouTube, gdje ima korisnički nalog gradualreport. Ovo mu je donijelo mnoštvo novih fanova, a kada je došao na ideju da počne davati lekcije srpskog jezika na svom YouTube kanalu, postao je nevjerovatno popularan na Balkanu.

"Mislio sam da bi bilo smiješno nasumice početi pričati srpski, tako da sam to i učinio", kaže Danny i dodaje da nije vjerovao da će ti snimci postati toliko uspješni.

Njegovi roditelji za njega su imali drugačije planove te je tako Danny završio pravo na Kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu. Međutim, dok su ga oni vidjeli u pravnoj profesiji, on je više želio "uploviti" u svijet komedije.

Iako komedija i pravo na prvi pogled nemaju velikih sličnosti, Danny misli da u suštini nisu toliko različiti.

"I pravo i komedija se mogu naći u svakom aspektu života. Ako imaš analitički um možeš biti dobar advokat, kao i komičar. Oboje su bazirani na jeziku, razlikuju se samo u formi", kaže on.

Ovaj 36-godišnjak kao advokat je radio samo dvije sedmice, a taj posao nije mu se nikada dopadao. Umjesto toga, sada se bavi onim što voli- komedijom.

Mješavina tema i situacija s kojima se ljudi mogu poistovijetiti, njegovog naglaska i grešaka u gramatici, kao i česte psovke u videima načinile su da se njegov humor dobro razumije na ovim prostorima. Iako teško da je neko od njih naučio nešto novo o jeziku kojim govori, Danny je svojim videima osvojio srca Balkanaca širom svijeta.

Zbog toga u zemljama bivše Jugoslavije održava nastupe, od kojih je jedan bio i subotnji u Sarajevu. Danny kaže da se većina njegovih fanova nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali da su razbacani svuda širom države, dok ih je na Balkanu najviše na malom prostoru.

"Volim ovu publiku, volim Sarajevo jer je ovo divno mjesto za kreiranje komedije. Ljudima treba smijeha, a ja sam sretan da im to mogu pružiti", kaže on.

Za Sarajevo kaže da je prelijep grad, a vrijeme svoje kratke posjete potrošio je većinom obilazeći kulturne znamenitosti. Tokom mini balkanske turneje Danny će posjetiti još i Osijek, Beograd i novi Sad, dok je u Zagrebu već bio. Nakon Sarajeva ide u turističku posjetu Mostaru, gdje želi vidjeti Stari Most i druge znamenitosti.

Iako je srpski jezik učio tek tokom raspusta provedenih u Srbiji, Danny je uspio postati jedan od najpopularnijih YouTubera koji se, barem šaljivo, bave učenjem jezika. Iako se sada većinom bavi snimanjem drugačijih videosnimaka, a imao je i ulogu u filmu "Along the Roadside", Danny za publiku s ovih prostora i dalje ostaje nasmijani i pomalo šašavi "Serbian Lesson Guy".

Vezani članci