Sarajevska galerija "Zvono"
179

Selam iz Holandije: Izložba o Holanđanima koji su prešli na islam

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Selam from Holland" naziv je izložbe fotografija autora Mladena Pikulića koja je večeras otvorena u sarajevskoj galeriji Zvono.

Izložba obuhvata seriju portreta autohtonih Holanđana koji su u periodu od prije 40 godina pa do danas prešli na islam, a Pikulić ih je snimao u okruženju koje je od velikog značaja za njihov život.

Fotografije su inače nastale su povodom sociološkog istraživanja za knjigu koju priprema Institut za multikulturalna pitanja Forum iz Utrechta.

Iza svake fotografije stoji i priča osobe koja je na njoj. Tako je Rafiq, nastariji od njih, prešao na islam još prije 40 godina a danas je imam džamije u okolini  Rotterdama. Eliza je fotografisana u Fatih džamiji u strogom centru Amsterdama, koja je upravo renovirana i od nekadašnje holandske crkve pretvorena u džamiju.

Prelazak na drugu religiju nije imao samo posljedice na njihovu duhovnost nego se odrazio na način i stil života, modu i odjevne navike dalekih azijskih zemalja koju su novi muslimani na Zapadu prihvatili.

Ovo je svjetska premijera fotoizložbe "Selam from Holland", a u pripremi su postavke i u drugim evropskim gradovima.

Mladen Pikulić je poznati bh. fotograf koji je u 20. godini postao najmlađi profesionalni fotoreporter u BiH. Pred samu agresiju, dva puta zaredom osvojio je godišnju nagradu za fotografiju ULUPUBiH-a. Tokom rata je snimao stradanja ne samo u Sarajevu nego i u drugim, tada slobodnim dijelovima BiH. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi te osvojio nekoliko svjetskih nagrada, a vlasnik je fotoagencije u Rotterdamu.