Kultura
4

Šeherezada ponovo u Sarajevu

Klix.ba
Olga Kern
Olga Kern
U subotu, 10. maja, u Narodnom pozorištu u Sarajevu bit će zatvorene 20. Sarajevske večeri muzike.

Festival će biti okončan koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a i izvrsne ruske pijanistice Olge Kern, uz ravnanje Aleksandra Markovića. Oni će, između ostalog, izvesti i u Sarajevu rijetko izvođenu simfonijsku poemu Šeherezada jednog od najistaknutijih kompozitora ruskog romantizma Nikolaja Rimski-Korsakova. Ovo je djelo posljednji put izvela Sarajevska filharmonija 1986. godine na koncertu kojim je dirigirao Uroš Lajovic.

Šeherezada je nastala 1888. godine, a inspirirana je pričama iz čuvene Hiljadu i jedne noći. Na subotnjm koncertu bit će izvedena sva četiri dijela simfonijske poeme: More i Sinbadova lađa, Priča o princu od Kalendara, Mladi princ i mlada princeza i Veselje u Bagdadu – More – Razbijanje lađe od stijene sa bronzanim ratnikom. Cjelokupno djelo, kao i u Hiljadu i jednoj noći, objedinjuje početna priča o sultanu Šahrijaru i sultaniji Šeherezadi, koja svoju smrt odgađa iz noći u noć provocirajući sultanovu radoznalost.

Osim Šeherezade, na koncertu će biti izveden Totentanz ili Ples mrtvih, djelo Franza Liszta komponirano za klavir i orkestar, kao i Rapsodija na Paganinijevu temu za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po cijeni od 20 i 30 KM, a više informacija o programu možete naći na www.maf.ba.