Kultura
0

"Sedmo nebo" Mine Glogovac u galeriji Java

Klix.ba
Galerija Java vas poziva na otvorenje izložbe “Sedmo nebo“ beogradske umjetnice Mine Glogovac koje će se desiti u utorak, 22. oktobra u 19:00 sati.

Polazeći od tretmana i uloge neba u kompozicijama renesansnih slikara, gdje nebo trijumfuje kao neraskidivi dio kompozicije određujući cjelokupni tonalitet i senzibilitet slike, Mina Glogovac ide do same krajnosti – nebu posvećuje cijelu kompoziciju. Baratajući sigurnim potezom, u svojim slikama neba Mina Glogovac iskazuje pokušaj da se zaustavi i zadrži trenutak, neka neuhvatljiva istina o sebi, svom životu, svom okruženju. To "hvatanje" trenutka i isječka neba za umjetnicu znači življenje i uživanje u trenutku života, što sve, šire gledano, nosi pripadnost idejama ljepote i vedrine življenja. Otud ljubav prema realnom odnosno hiperrealnom, koja je i od ranije dobro poznata u radu ove umjetnice. Zanimljivo je i kako slike mijenjaju svoj ton i dobijaju nova značenja sa promjenom distance u posmatranju, kao i sa promjenom intenziteta i vrste svjetlosti.

Mina Glogovac je diplomirala, a kasnije i magistrirala na Fakultetu primijenjenih umjetnosti, na odsjeku primijenjeno slikarstvo, Univerziteta umjetnosti u Beogradu. Nakon toga, dvije godine boravi na stručnom usavršavanju u Firenci gdje u nekoliko navrata učestvuje u realizaciji monumentalnih murala javnog prostora grada. Od 1995. godine otpočinje svoj rad kao predavač na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, gdje je i danas angažovana u svojstvu docenta na predmetu slikarske tehnike. Član ULUS-a od 1995. godine, umjetnica je do sada izlagala na referentnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i realizovala brojne samostalne projekte uređenja reprezentativnih javnih objekata (mozaik, vitraž, monumentalno slikarstvo). Težište rada ove umjetnice, bez obzira da li se radi o djelima primijenjene ili likovne umjetnosti, zasniva se na aktivnom objedinjavanju iskustva postojeće arhitektonske sementike javnog prostora i priželjkivanih utopističkih modela jedne imaginarne arhitekture.