Kultura
0

Sedmice evropskog filma u Zenici i Tuzli

Sarajevo-x.com
Nadovezujući se na prošlogodišnji projekt European Film Week 2008, kojeg je organizovao Sarajevski otvoreni centar u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica Evropske unije, Sarajevski otvoreni centar najavljuje Sedmice evropskog filma u Zenici i Tuzli, od 22-26.06.2009.

Na pragramu su slijedeći filmovi: Haritonov Hor (Grčka 2005), Moje ime je Eugen (Švajcarska 2004), Četiri minute (Njemačka 2006), Sreća (Češka, 2005) i Bijeg (Francuska 2004). 22.06. Sedmice evropskog filma će biti otvorene grčkim filmom „Haritonov Hor“, režisera Grigoris Karantinakis, koji je dobio mnoge nagrade, među njima na značajnom Solunskom i Aleksandrijskom filmskom festivala. Film tematizuje život u jednom malom grčkom gradiću za vrijeme sedamdesetih godina, kada je vladala diktatura u Grčkoj i nevjerovatan razvoj oko organizacije horskog takmičenja u tom gradiću. Komična drama na grčki način.

Cilj ovog filmskog projekta je promocija evropske kinematografije i ne-mainstream/nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje. Ujedno, građanima u manjim bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Za jesen planirano je i održavanje dodatnih sedmica filma u slijedećim gradovima: Trebinje, Bihać, Brčko, Goražde, Gradiška i Istočno Sarajevo. Program će se nastaviti Danima evropskog dokumentarnog filma i Sedmicom španskog filma, koja će se realizovati u partnerstvu sa Španskom ambasadom u BiH.

Projekt finansira Evropska unija, a podržan je i od Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo i ProCredit Banke. Partneri projekta su: Goethe-Institut, Francuski institut, ambasade Portugala, Italije, Španije, Švajcarske, Grčke, Slovenije, Poljske i Češke. Partneri u lokalnim zajednicama su kulturni centri i kina gradova.