Cjelogodišnji projekat
0

Sedmice evropskog filma u Trebinju i Gradišci

Sarajevo-x.com
Nakon uspješne implementacije Sedmica evropskog filma u Zenici, Tuzli i Mostaru, Sarajevski otvoreni centar sa zadovoljstvom najavljuje Sedmice evropskog filma u Trebinju i Gradišci, koje će se desiti od 20-24.07.2009, tj. 27-31.07.2009.

Projekat se realizuje u saradnji sa lokalnim partnerimca Centrom za kulturu i informisanje u Trebinju i Agencijom za lokalnim razvoj u Gradišci.

Na pragramu filmskih restrospektiva su značaje evropske produkcije iz proteklih nekoliko godina: "Haritonov Hor" (Grčka 2005), "Moje ime je Eugen" (Švajcarska 2004), "Četiri minute" (Njemačka 2006), "Preodgajanje" (Italija, 2006), "Sreća" (Češka, 2005) i "Bijeg" (Francuska 2004). 22.06.

Trebinjska Sedmice evropskog filma će biti otvorena mnogostruko nagrađivanim grčkim filmom "Haritonov Hor", režisera Grigoris Karantinakis. Film je između ostalog pobjedio svjetski poznatim filmskim festivalima u Solunu i Aleksandriji. Film tematizuje život u jednom malom grčkom gradiću za vrijeme sedamdesetih godina, kada je vladala diktatura, i nevjerovatan razvoj oko organizacije horskog takmičenja u tom gradiću. Komična drama na grčki način. Sedmica evropskog filma će se održati u Domu kulture, sa dnevnim projekcijama u 20 sati.

Retrospektivu filma u Gradišci otvoriće češki film "Sreća", režisera Bohdana Slama. Film je nagrađen kao najbolji film na Međunarodnom festivalu u Montrealu, San Sebastijanu i Atini, te najbolji češki film u 2005-toj godini. Nominovan za Evropsku filmsku nagradu. Projekcije u Gradišci će se održavati od 27-31.07.2009. u Kulturnom centru sa početkom u 21 sat.

Cilj ovog filmskog projekta je promocija evropske kinematografije i nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru malobrojnih bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje. Ujedno, građanima u bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Sedmice evropskog filma će se nastaviti u avgustu u Goraždu i Istočnom Sarajevu, a na jesen i u Bihaću, Gračanici i Brčkom. Jesenji kulturni program bh. gradova će obogaditi i drugi film projekti Sarajevskog otvorenog centra: Dani evropskog dokumentarnog filma i Sedmica španskog filma, koja će se realizovati u partnerstvu sa Španskom ambasadom u BiH.

Projekt se finansira od strane Evropske unije, a podržan je od strane Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo i ProCredit Banke. Partneri projekta su: Goethe-Institut, Francuski institut, ambasade Portugala, Italije, Španije, Švajcarske, Grčke, Slovenije, Poljske i Češke. Partneri u lokalnim zajednicama su kulturni centri i kina gradova.

Za više informacija o projektu i filmovima pogledajte web stranicu www.europeanfilmweek.ba