Kultura
8

Sedmica sedme decenije u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine će 11. oktobra 2016. obilježiti 70 godina postojanja, te je naredna sedmica posvećena ovom jubileju.

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja, Umjetnička galerija BiH će otvoriti svoja vrata svim zainteresovanima i pokloniti besplatan ulaz na sve izložbe i dešavanja od 10. do 16. oktobra, a posebno nam je zadovoljstvo najaviti: prezentaciju idejnog projekta transformacije zgrade Umjetničke galerije BiH (11. oktobra u 20 sati), samostalnu izložba Franje Likara (13. oktobra u 20 sati) i koncert Hora za male i mlade Suncokreti (15. oktobra u 18 sati).

Tokom obilježavanja sedme decenije u Umjetničkoj galeriji BiH održat će se:

6.10-6.11. - Samostalna izložba Radmile Jovandić Đapić (6.10. u 19:30 sati)

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH svojim posjetiocima smo priredili veliku izložbu djela Radmile Jovandić Đapić, istaknute bosanskohercegovačke umjetnice. Radmila Jovandić Đapić rođena je u Sarajevu 1946. godine, a Akademiju primijenjenih umjetnosti završila je u Beogradu 1971. Na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH Jovandić Đapić će predstaviti svoje istraživačke radove sa kraft papirom.

11.10. - Prezentacija idejnog projekta transformacije zgrade Umjetničke galerije BiH (20 sati)

Prezentacija idejnog projekta rekonstrukcije Umjetničke galerije BiH u saradnji s Institutom za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

13.10-29.11. - Samostalna izložba Franje Likara (13.10. 20 sati)

Franjo Likar rođen je u Varaždinu 1928. godine, a Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu 1951. godine. U svom vrlo bogatom opusu, Likar ostaje otvoren za istraživanja i neprekidno stvara, te će na ovoj izložbi, obilježavajući 90. rođendan, biti predstavljena njegova najnovija djela.

15.10. - Koncert Hora za male i mlade Suncokreti (18 sati) 1.10-31.10 - Stalna postavka

Oprostorena intima: enterijer i eksterijer iz kolekcije Umjetničke galerije BiH Izložba se, kako i sam naziv sugeriše, bavi tematikom prostora u umjetničkim djelima, sa težištem na intimni odnos prema privatnom životnom i radnom prostoru, prostoru koji je po pravilu skriven od očiju javnosti. Postavke je podijeljena na pet tematskih cjelina (enterijer, bašta, atelje, prozor i posljednja, koju prepuštamo posjetiocima za interpretaciju).

"Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine otvorena je svim danima, osim nedjelje, od 10 do 20 sati. Našim posjetiocima tokom sedmice obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Umjetničke galerije BiH (10.-16.10.2016) poklanjamo besplatan ulaz na sve izložbe i dešavanja", saopćili su iz ove galerije.