Kultura
0

Sedmica njemačkog filma od 19. do 24. aprila u Mostaru, Trebinju i Brčkom

FENA
Nakon uspješne implementacije Sedmice njemačkog filma u Banjoj Luci i Sarajevu, taj zanimljivi filmski program Goethe-instituta BiH igrat će od 19. do 24. aprila i u Mostaru, Trebinju te Brčkom.

Mostarski OKC "Abrašević", trebinjski Centar za informisanje i kulturu i Vlada Brčko Distrikta bit će domaćini tih filmskih događaja u svojim gradovima, saopćeno je iz Goethe-instituta BiH.

Na programu će biti šest velikih djela njemačke kinematografije "Sophie Scholl - Posljednji dani“, "Život drugih", "Spavač" , "Yella", "Popodne" i "Na drugoj strani".

Među najinteresantnijim produkcijama svakako je Oskarom nagrađeni igrani film "Život drugih" (Njemačka 2005.), jednog od najpoznatijih njemačkih režisera Floriana Henckela von Donnersmarck.

Film prikazuje Istočni Berlin osamdesetih godina. Kapetana Gerda Wieslera, specijaliste za prisluškivanje, agenta istočnonjemačke tajne policije Štazi boje se i sopstveni ljudi. Njegov nadređeni, i prijatelj iz mladosti Grubitz, postavlja ga da prisluškuje pozorišnog režisera Georga Dreymana osumnjičenog za neposlušnost režimu.

Ono što počinje kao rutinski slučaj preokrenut će Wieslerov život. Detaljno istražena drama Floriana Henckela von Donnersmacka koja ne govori o nostalgiji nego o izgubljenosti individue u totalitarnom sistemu.