Mostar
0

Scenski prikaz poezije "Ova zemlja u kojoj utjehe nema"

FENA
Scenski prikaz poezije Mile Stojića "Ova zemlja u kojoj utjehe nema" održan je sinoć u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru u sklopu manifestacije "Mostarsko proljeće 2009.".

Mile Stojić jedan je od najvećih živući pjesnika koji pišu na hrvatskom jeziku. Iza njega su brojne objavljene pjesničke zbirke, knjige eseja te hiljade novinskih tekstova. Dobitnik je velikog broja nagrada.

Mile Stojić rođen je 21. januara 1955. u Dragićini u Bosna i Hercegovina. Studij južnoslavenskih književnosti i jezika diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Knjige su mu u prevedene na njemački, poljski, talijanski engleski, mađarski i makedonski jezik, a pojedini tekstovi na dvadesetak jezika.

Pjesme su mu uvrštene u sve relevantne antologije savremene bosanskohercegovačke i hrvatske književnosti.

Uređivao je više književnih i kulturnih publikacija kao što je omladinski list Naši dani, časopise Lica, Odjek, te kulturnu rubriku sarajevskog Oslobođenja. Utemeljio je listove Književna revija i Obzor, a bio je član uredništva Dana i redakcije prvog hrvatskog postsocijalističkog newsmagazina Tjednik.

Sad je stalni kolumnist splitskog Feral Tribunea, te sarajevskih Dana.