Kultura
29

Saznajte šta su Sarajlije koristile i jele prije više od 400 godina

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru projekta "Phoenix – Kultura za budućnost" u Brusa bezistanu su danas otvorene tri izložbe: Balkanski jatagani, Jelovnici iz zbirke Stjepana Mezea i Tradicionalne zanatske alatke. Izložbe vas vraćaju u stara vremena i prikazuju razvoj BiH od antičkog do osmanskog doba.

Izložba Balkanski jatagani Adnana Muftarevića ima za cilj predstaviti oružje koje su izrađivale zanatlije širom Balkana. U izložbi Žanke Dodig - Jelovnici Stjepana Mezea možete vidjeti kulturu prehrane u tadašnjim hotelima u Sarajevu. Riječ je o kolekcionaru jelovnika, starih kuhara i sakupljaču mnogih umjetničkih predmeta i slika. Direktor Muzeja Sarajevo Muamer Šehović izložio je Tradicionalne zanatske alatke kao bitan segment materijalne i kulturne baštine i važno svjedočanstvo o bivstvovanju naroda na ovim prostorima.

"Izložbe imaju vezu s ovim mjestom, gradom, zanatima i alatom koji su bili neophodni da se izrade predmeti koje vidite u stalnoj i povremenoj postavci. Grad Sarajevo je jačao kroz vrijeme i u 16. i 17. stoljeću je bilo zlatno doba zanata i esnafa. Na Baščaršiji je tada bilo 80 zanata koji su bili grupisani u esnafe i svaka ulica je dobila ime po jednom od tih zanata. Prema starim istraživanjima, koja su vršena ranije, postoji 70 zanata (35 tradicionalnih, dva umjetnička i 33 iz domena prehrane). Važno je spomenuti da se mora raditi na afirmaciji, zaštiti i unapređenju zanatskih poslovanja u Sarajevu i BiH", rekao je Šehović.

Istakao je kako su mnoge zanatlije preminule, otišle u penziju ili promijenile profesiju, što znači da tradicionalni poslovi opadaju i nestaju, te da je potrebno učiniti više kako bi se naša tradicija zaštitila. Upravo ove tri izložbe vraćaju nas u period kada su zanati nastali i doživjeli svoje zlatno doba.

Projekt "Phoenix – Kultura za budućnost" finansira Evropska unija u okviru obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata kojim se iz Sarajeva šalje poruka mira i tolerancije.