Kultura
1

Savremeni ples u SARTR-u

Klix.ba
Foto: Darko Radanović
Foto: Darko Radanović
U četvrtak, 11. aprila 2013. godine, sa početkom u 20:00 sati, u Sarajevskom ratnom teatru SARTR biti će izvedena dva performansa savremenog plesa, "are made of this" Dragane Alfirević iz Srbije/Slovenije i "Transformability" Willyja Pragera iz Bugarske.

"Are made of this“ Dragane Alfirević je rađen u produkciji Plesnog teatra Ljubljana, a „Transformability“ Willya Pragera, u produkciji Бbrain Сstore Пproject iz Sofije, oba uz koprodukciju više međunarodnih partnera.

Ana Schnabl o "are made of this" kaže: "Predstava 'are made of this' je Zen Koan; on nas podučava kako razdvojiti slike od značenja: on je savršen antiproizvod i nije nešto što se može konzumirati nego se otkriva ukoliko mu dozvolimo da jednostavno odjekuje u svom svom estetskom, fizičkom, semantičkom ili metafizičkom naboju".

Dragana Alfirević je koreografkinja i izvođačica, kuratorka, predavačica, producentica i publicistkinja. Suosnivačica je STANICE, servisa za savremeni ples u Beogradu i jedna od inicijatorki Balkanske plesne mreže i Nomad plesne akademije. U toku svog boravka u Sarajevu, u saradnji sa Tanzelarijom i Osnovnom muzičkom i baletskom školom 'Novo Sarajevo', Alfirević će održati trodnevnu master klasu "Tijelo i prostor. Tijelo je prostor".

Willy Prager o procesu stavaranja svog komada piše: "Počeo sam raditi na projektu tako što sam sebi dao za zadatak da filozofski tekst „Transformability“ Boyana Mancheva iz 2006. godine pretvorim u praktični dramski tekst koji se može izvesti na sceni. Dok sam radio na originalnom tekstu pokušao sam ga preformulirati koristeći se strategijom kojom sam stvorio dramski tekst za mjuzikl. Odabrao sam muzički izraz zbog teme koju tekst obrađuje – rezultatski nastrojeno društvo 'globalnog kapitalizma' – društvo koje se pretvara da prevazilazi konvencionalne uloge".

Willy Prager, nezavisni umjetnik iz Sofije, realizovao je više produkcija savremenog plesa, osnivač je projekta Бbrain Сstore Пproject, kao i suosnivač akademije Nomad Dance Academy i festivala Antistatic Festival, Sofija.

Realizacija ovih dva performansa savremenog plesa u Sarajevu je u okviru višednevnog završnog događaja Švicarskog programa za kulturu na Zapadnom Balkanu pod nazivom „Kulturni susreti - saradnja, postignuća i perspektive (U fokusu: 15 godina Švicarskog programa za kulturu u jugoistočnoj Evropi)“.