Kultura
0

Savremena umjetnost BiH, Srbije i Hrvatske u Beču

Sarajevo-x.com
Djelo Zorana Crnčevića
Djelo Zorana Crnčevića
U sklopu programa "Artists in Residence“, tri perspektivna mlada umjetnika sa Balkana boravila su tri mjeseca u glavnom gradu Austrije.

Program "Artists in Residence“ umjetnicima raznih profila i opredjeljnja putem stipendija ili posebnih pozivnica od galerija, muzeja, pozorišta, omogućava kreativan rad izvan svog neposrednog kulturnog okruženja.

Zoran Crnčević iz Bosne i Hercegovine, Ana Nedeljković iz Srbije te Tanja Perišić iz Hrvatske su na taj način dobili priliku da u Beču prošire svoje znanje. Njihov tromjesečni rad je 04. decembra okončan prezentacijom u bečkoj galeriji "Galerie ArtPoint“.

Predstavnik Bosne i Hercegovine, Banjalučanin Zoran Crnčević prezentirao je svoje provokantno viđenje modnih detalja, koji kod njega u potpunosti gube svoju praktičnu upotrebu i funkcionalnost. Svojim radom, mladi Banjalučanin proispituje vječitu težnju naglašavanja i definiranja ideala ženstvenosti.

Crnčević je svoje umjetničko obrazovanje stekao naročito u Londonu, školujući se u umjetničkoj školi Wimbledon School of Art i na Lambeth Koledžu, a svoje radove je pored Bosne i Hecegovine, predstavio također u Velikoj Britaniji, u Italiji, a sada i u Austriji.

Interaktivne svjetlosne instalacije, skulpture i fotografije, koje se bave pitanjem ljudske percepcije stvarnosti i odnosa tijela i prostora, u fokusu su umjetničkog rada Tanje Perišić, koja živi i radi u Zagrebu.

Umjetnica iz susjedne Srbije, Ana Nedeljković se predstavila sa svojim još 2005. godine započetim projektom "Work-in-Progress“, u sklopu kojeg je kreirala lik "zle djevojke“ (Evil Girl). Osnova projekta su tzv. zone u kojima se "zle djevojke“ kreću velikim brzinama, što zahtjeva konstantnu pažnju gledaoca. Karakteristika kreiranog lika je opaki smijeh, a odjeća ili često čak ruke i noge su zamijenjene pancerima ili mašinskim oružjem.