Kultura
0

Saša Lošić priprema muzički spektakl na 10. SFF-u

NINA
Tokom jubilarnog 10. Sarajevo Film Festivala Saša Lošić premijerno će predstaviti svoj novi "Saša Lošić film orkestar", koncertima koji će biti održani 21. i 22. augusta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Na tim će koncertima sudjelovati legendarni vokalni solisti koji su, svaki u svojoj muzičkoj formi, obilježili prošlo stoljeće. Među njima su Sabahudin Baho Kurt, doajen sarajevske urbane šansone koji ove godine slavi 50 godina rada, Hanka Paldum i Leo Martin.

Na muzičkom spektaklu pod nazivom “Hotel Europa” također će sudjelovati i Fikret Gugo Delić, naturščik iz filma "Gori vatra" Pjera Žalice te glumica Jasna Žalica.

«Osim popularnih arija koje sam skladao proteklih godina za pozorišme predstave i filmove, publika u Narodnom pozorištu imat će priliku čuti najljepše, a zaboravljene melodije s ovih prostora. 'Saša Lošić film orkestar' pokušat će vas vratiti na terasu hotela Europa, koja u sjećanju starih Sarajlija izaziva isto ushićenje kao i mitski parobrod Rex kod protagonista slavnog Fellinijeva Amarcorda», istaknuo je Saša Lošić.

Muzički spektakl bit će održan u sarajevskom Narodnom pozorištu koje je nakon 22 godine u potpunosti renovirano. «SFF će imati priliku prvi ući u zgradu koja je obnovljena i izvana i iznutra», kazao je Ivica Šarić, ministar kulture i sporta u Vladi Sarajevskog kantona.

On je istaknuo iznimnu važnost tog objekta za kulturni život Sarajeva podsjetivši da je sadašnja zgrada Narodnog pozorišta prvotno izgrađena 1897. kao društveni dom, po projektu češkog arhitekta Karla Bardžika.

www.sasalosic.com