Kultura
0

SARTR sezonu otvara predstavom "Zagrljenici" u režiji Roberta Raponje

FENA
Premijernom izvedbom predstave "Zagrljenici" koju je prema tekstu Miodraga Žalice režirao Robert Raponja, Sarajevski ratni teatar SARTR 8. oktobra će otvoriti novu umjetničku sezonu.

Ova je predstava ujedno i početak obilježavanja 80. godišnjice od rođenja jednog od najvećih bh. dramskih pisaca Miodraga Žalice, kome će SARTR do kraja godine posvetiti brojne sadržaje. Ono će biti okončano u decembru malim simpozijem koji će SARTR organizirati u saradnji s Društvom pisaca BiH.

Glumačku postavu u predstavi čine Ermin Bravo, Selma Alispahić, Džana Pinjo te Mirela Lambić, koreografiju je uradila Petra Blašković, dok je za scenografiju zaslužan Osman Arslanagić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Režiser Raponja na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu komad je ocijenio veoma intrigantnim, provokativnim i maštovitim.

"Htjeli smo dobiti jedan humor, odnosno duhovito poigravanje sa žanrovima u predstavi, što će sigurno plijeniti pažnju publike. Priča predstave s jedne strane ima iskrenu i odanu ljubav, a s druge žeđ za intenzitetom života. Puna je naših snoviđenja koje smo uspjeli razigrati”, kazao je on.

Za Ermina Bravu rad na ovom komadu bio je veoma lijepo iskustvo, jer je radio s ljudima koji su potpuno posvećeni pozorištu. Dodaje kako je humor kod Žalice veoma delikatan te se nada njegovom uspješnom prožimanju na sceni.

Selma Alispahić smatra kako je predstava uokvirena u apsurdistički triler, ali je stavljena i u okvire sna gdje je sve moguće, gdje je igra život, a život igra. Lik kojeg tumači – Leonija preživljava zbog ljubavi i strasti za životom.

Koreografkinja Blašković ocjenjuje kako pokret predstavlja potporu različitim svjetovima koji se suprotstavljaju u ovom komadu, zbog čega je i bilo interesantno i predstavljalo je veliki izazov tragati za pravim pokretom koji će pratiti glumca.

Džana Pinjo i Mirela Lambić istaknule su kako je rad na ovoj predstavi bio veliko iskustvo, posebno kada se uzme u obzir da je odabrana četveročlana glumačka ekipa prvi put zajedno na sceni.

Premijera će biti održana 8. oktobra na sceni CDA u 20.00 sati.