Kultura
0

SARTR i predstava "Zagrljenici" osvojili najviše nagrada na 6. festivalu bh. drame "Zenica 2007"

FENA
Dodjelom nagrada i predstavom u čast nagrađenih, «Orkestar Titanik», koju je izveo Internacionalni teatar Katar, sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici završen 6. međunarodni festival bh. drame «Zenica 2007».

U periodu od 25. maja do 03. juna publika je imala priliku vidjeti sedam predstava u tzv. glavnom festivalskom programu: «Kralju ipak ne sviđa se gluma», «Sretna nova 1994!!!», «Posljednji iz kaste strasti», «Zagrljenici», «Prvi put s ocem na izbore», «Vremenski tunel» i Važno je biti pozitivan».

Ocjenjivački žiri 6. festivala bh. drame «Zenica 2007» kojim je predsjedavao Emir Hadžihafizbegović nagradu za najbolji izvedeni bh. dramski tekst dodijelio je Abdulahu Sidranu za dramski tekst "Prvi put s ocem na izbore".

Glavna nagrada Festivala za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljena je predstavi «Zagrljenici», Miodraga Žalice u režiji Roberta Raponje, u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra «SARTR». Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Robertu Raponji, za režiju predstave «Zagrljenici», Miodraga Žalice u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra «SARTR».

Nagradu za najboljeg glumca Festivala ravnopravno dijele: Robert Krajinović, za ulogu Sirve u predstavi "Kralju ipak ne sviđa se gluma", Dževada Karahasana u režiji Lajle Kaikčija, u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Ermin Bravo, za ulogu Filipa u predstavi «Zagrljenici».

Nagrada za najbolju glumicu Festivala dodijeljena je Selmi Alispahić za ulogu Hionije, u predstavi Zagrljenici. Nagrada za najbolje ostvarenje mladog glumca / glumice dodijeljena je Snežani Marković, za ulogu Zite u predstavi "Prvi put s ocem na izbore", Abdulaha Sidrana u režiji Sulejmana Kupusovića, u izvedbi Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Osmanu Arslanagiću, za scenografiju u predstavi "Zagrljenici".

Za najbolju kostimografiju nagrađena je Amela Vilić, za kostimografiju u predstavi "Zagrljenici", a nagrada za najbolju scensku muziku dodijeljena je Tamari Obrovac, za scensku muziku u predstavi «Zagrljenici», dok je nagrada za najbolji scenski pokret dodijeljena Petri Blašković, za scenski pokret u predstavi "Zagrljenici".

Specijalnu nagradu «Adem Čejvan», dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom glumcu / glumici dodijeljena je Vladi Jokanoviću, za sjajne glumačke kreacije i ukupan doprinos razvoju glumačke umjetnosti u BiH.

Nagrada za najuzbudljiviji događaj u jednoj od predstava glavnog programa Festivala koju dodjeljuje novinarski žiri NIPP «Naša riječ» iz Zenice, dodijeljena je Nermanu Mahmutoviću, za ulogu Mirsada Bihorca u predstavi "Prvi put s ocem na izbore".