Kultura
0

SARTR i BNP Zenica nastavljaju saradnju

FENA
Sarajevski ratni teatar (SARTR) nastavio je saradnju sa Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice, te će u aprilu predstave "1984." i "Zečija rupa" gostovati na zeničkoj sceni.

Odabirom ovih predstava, produciranih u ovoj teatarskoj sezoni, zeničkoj će se publici prezentirati najnovija ostvarenja SARTR-a kao i dio repertoarskih promišljanja.

Predstava "1984" je nastala prema Orwelovom istoimenom romanu koji je inspirirao dvojicu glumaca Benjamina Bajramovića i Jasenka Pašića da na umjetnički relevantan način scenski progovore i o našem vremenu.

Predstava će biti izvedena u BNP Zenica u ponedjeljak, 2. aprila.

U srijedu, 4. aprila, bit će izvedena predstava "Zečija rupa" Davida Lindsay-Abairea, autora koji je za ovaj tekst dobio Pulitzerovu nagradu, u režiji Roberta Raponje, gosta iz Hrvatske.

Saradnja ova dva teatra nastavit će se na sceni SARTR-a 18. aprila kada će biti izvedena predstava "Pismo iz 1920" koja je nastala u koprodukciji BNP Zenica i Festivala MESS.

U ovom teatarskom performansu učestvuju glumci Adis Mehanović, Saša Handžić, Slaven Vidak i Enes Salković, saopćeno je iz SARTR-a.