Kultura
0

SARTR gostuje u Francuskoj

FENA
"Oblačna nebesa", autorski projekt francuskog reditelja Jean-Luca Olliviera koji je kao koprodukcija Sarajevskog ratnog teatra SARTR, GLOB Theatrea iz Bordeauxa i Internacionalnog teatarskog festivala MESS premijerno izveden potkraj 46. MESS-a, 27. oktobra, gostuje u Francuskoj.

Ansambl predstave koji čine Dragan Jovičić, Zorana Bečić, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Maja Salkić i Tanja Đurović će u Bordeauxu 10. novembra imati francusku premijeru u okviru Festivala NOVART BORDEAUX 2006.

"Ova koprodukcija plod je suradnje SARTR-a i GLOB Theatrea koja neprekinuto traje još od 2001. godine kada smo u Bordeauxu s velikim uspjehom tri puta izveli našu kultnu predstavu Ay, Carmela," kaže u povodu ovog gostovanja direktor SARTR-a Safet Plakalo.

Fasciniran glumačkom igrom Selme Alispahić i Dragana Jovičića, reditelj Jean-Luc Ollivier koncipirao je već 2003. prvu koprodukciju "Soba od vizije" u kojoj su uz petero francuskih aktera primarne uloge igrali Dragan Jovičić, Tanja Šojić i Nebojša Veljović. Prilikom njene premijere u Bordeauxu 2003. upriličen je susret gradonačelnika Sarajeva i Bordeauxa, kada je odlučeno da budu spojeni festivali MESS i NOVART.

Inače, te godine u okviru NOVART-a s ništa manjim uspjehom igrana je tri puta i predstava "Čežnja i smrt" Sylviae Plath koju, kako kažu iz GLOB-a, njihova publika i dan-danas pamti jednako kao i Ay, Carmelu. Otuda i podatak da su za tri planirane izvedbe "Oblačnih nebesa" 10, 11. i 12. novembra ulaznice već davno rasprodate, te da će i na sutrašnjoj generalnoj probi dvorana GLOB Theatrea u Bordeauxu biti puna.

Uz prošlogodišnjih šest "Palčica" u povodu 200. godišnjice rođenja H. Ch. Andersena u Bordeauxu i svojevremenu izvedbu "Ay", Carmele u Pigni na Corsici, SARTR će s ovim gostovanjem zaokružiti 30 nastupa u Francuskoj.