Kultura
0

SARTR: 30. marta i 5. aprila izvedbe predstave "99%"

FENA
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 30. marta i 5. aprila bit će izvedena predstava "99%" urađena po tekstu Bertolta Brechta "Strah i bijeda Trećeg rajha", a u režiji Nermina Hamzagića.

SARTR ovom predstavom nastavlja repertoarski koncept angažiranog i aktualnog teatra.

"Strah i bijeda Trećeg rajha" govori o životu njemačkog naroda pod vladavinom Adolfa Hitlera, o rastućem nacizmu i poniženju ljudskog bića.

Izjave svjedoka i novinski članci, iz tog vremena, poslužili su kao osnovna građa za tekst.

Kako se fašističko-nacionalistička retorika sve glasnije čuje i nailazi na sve veću podršku među Evropljanima, sve je izvjesnije da atmosfera u današnjem evropskom društvu počinje nalikovati na onu iz 1933.

  • Uz činjenicu da priča o Rajhu ili ideji premoći jednog nad drugim, očigledno nikada nije svršena, ova predstava je pokušaj da upozorimo na pogubne posljedice slijeđenja nazifašističke politike. Uzrok i rješenje problema je čovjek - ističu iz SARTR-a.

Obje izvedbe počinju u 20 sati.

U predstavi igraju: Snežana Alič, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Adnan Hasković, Jasenko Pašić, Amar Selimović.

Scenografiju potpisuje Tarik Musakadić, a kostimografiju Oshyosh. Izbor muzike uradili su Mirza Šišić i Tijana Vignjević, za dramaturgiju je zadužena Asja Krsmanović dok je grafički dizajner predstave Goran Lizdek.