Kultura
0

Šarić i Carrias: Vrijeme je da se riješi problem Ars Aevija

Klix.ba
Današnji susret ambasadora Republike Italije u BiH njegove ekselencije Ruggera Carriasa i ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivice Šarića bio je prilika da se razgovara o projektu Ars Aevi, koji je u Sarajevo donio brojna umjetnička djela svjetski priznatih umjetnika.

"Obišao sam kolekciju Ars Aevi i moram vam reći da Sarajevo ima privilegiju da ima ovaj dragulj savremene umjetnosti, ali me žalosti što ona više nije otvorena i dostupna javnosti“, istakao je ambasador Carrias, te dodao da se nada kako će se uskoro naći adekvatno rješenje za ovaj problem. "U suprotnom bio bi to veliki gubitak za Grad i Kanton, odnosno propuštena prilika da se Sarajevo uvrsti u međunarodnu umjetničku mrežu".

Ars Aevi je nastao još tokom agresije, kada počinje formiranje kolekcije umjetničkih djela, uz saradnju sa centrima savremene umjetnosti iz Milana, Prata, Venecije, Ljubljane, Beča, Bologne i Istanbula. Formiranje kolekcije je uglavnom teklo po planu, a 1999.godine Ars Aevi je dobio još jedno priznanje, ušao je pod pokroviteljstvo UNESCO-a, a projektu se priključio i eminentni italijanski arhitekta Renzo Piano.

"Prije svega želim istaći da sam posebno zainteresovan za rješavanje pitanja Ars Aevi, i imam prijedlog da u narednoj godini napravimo rekonstrukciji određenih javnih kulturnih ustanova, odnosno da Collegium Artisticum, Sarajevo Art i Bosanski kulturni centar postanu jedna ustanova na čijem čelu bi se nalazio generalni i tri umjetnička direktora“, istakao je ministar Šarić, te dodao kako bi se ovim ustanovama mogao pridružiti i Ars Aevi.

Prema njegovim riječima, danas Kanton Sarajevo i dalje sufinansira prostor u kojem se nalazi umjetnička kolekcija Ars Aevi, ali bez učešća i drugih nivoa vlasti, misleći prije svega na Grad Sarajevo, Federaciju BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH, ovaj se problem ne može riješiti trajno.

Ambasador Carrias je najavio kako će, nakon sastanka sa nadležnima s gradskog, državnog i federalnog nivoa, ponovno organizovati zajednički sastanak na kojem će biti i ministar Šarić, a sve s ciljem konačnog rješavanja problema Ars Aevija.