Nakon brojnih priznanja u svijetu
0

Šarenac dočekao da ga nagrade i u njegovoj zemlji

FENA
Srđan Šarenac (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Dobitnik nagrade "Ivica Matić" za najbolji bh. dugometražni film u 2010. godini je sarajevski reditelj Srđan Šarenac za svoj film "Selo bez žena".

Nakon što je na prigodnoj ceremoniji primio nagradu od poredsjednice Udruženja filmskih radnika BiH, Amre Bakšić-Čamo, Šarenac je istakao da to za njega predstavlja posebnu čast jer mu je to prva nagrada u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je ogromna čast za mene i velika je stvar kod kuće dobiti nagradu za svoj film", izjavio je Šarenac.

Dugometražni dokumentarni film "Selo bez žena" je priča o trojici braće Janković, Zoranu, Draganu i Rodoljubu, koji žive u zabitom selu Zabrđe u jugozapadnoj Srbiji, i skupa sa svojim komšijom Velimirom predstavljaju cjelokupno stanovništvo nekada prosperitetne ruralne zajednice. Najstariji od trojice braće, Zoran, mašta o tome da dovede u Zabrđe ženu koja bi pristala na život u zabitom selu, i vjeruje da je susjedna Albanija jedina zemlja u kojoj može naći ženu nakon neuspjelih pokušaja braće da privole srpske žene da dođu u selo. Zoran kreće u Albaniju u potragu za ženom uprkos napetostima koje vladaju između Srba i Albanaca, kratki je siže filma.

Na današnjoj ceremoniji, Bakšić-Čamo i selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić također su predstavile katalog filmskih lokacija u BiH koji je Udruženje filmskih radnika BiH objavilo uz pomoć USAID-a i švedske agencije za međunarodnu pomoć SIDA. I Tataragić i Bakšić-Čamo su istaknule kako katalog koji je stvaran punih deset godina na najbolji način pokazuje koliko je Bosna i Hercegovina prelijepa zemlja s divnim ljudima i krajolicima koji predstavljaju sjajan "background" za snimanje filmova.

Projekcija filma "Selo bez žena" bit će upriličena u okviru SFF-a 23. jula u 21:45 sati u Cinema Cityju.