Kultura
24

Sarajevski srednjoškolci predstavili izložbu "Inside"

FENA
(Foto: FENA)
Javna ustanova "Terapijska zajednica Kampus" Kantona Sarajevo i Srednja škola primijenjenih umjetnosti danas su u Sarajevu otvorili izložbu fotografija "Inside".

"Ovom izložbom obilježava se tri godine uspješne realizacije projekta prevencije ovisnosti s ciljem razvijanja životnih vještina i promocije zdravih stilova življenja koristeći pristup vršnjačke edukacije", kazala je za Fenu Sanela Pekić, socijalna radnica u JU Terapijska zajednica Kampus KS.

Iz tog razloga danas su Prvoj gimnaziji, Četvrtoj gimnaziji, Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti i Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, koje su učestvovale u projektu dodijeljene zahvalnice, a pedagozima - vršnjačkim edukatorima su dodijeljeni certifikati.

"Rezultat saradnje sa ovim školama je izložba portreta učenika Srednje škole primjenjenih umjetnosti. Poruka izložbe je da sve ono što je važno se nalazi unutar nas i potrebno je izgrađivati samopouzdanje, te unutrašnje vrijednosti i vještine komunikacije donošenja", rekla je Pekić.

Rezultat projekta prevencije ovisnosti, kaže, je da učenici kroz svoj primjer svojim vršnjacima predstavljaju uzore i ukazuju na koji način koristi slobodno vrijeme, te izabrati zdravi način življenja.

Inače, od 2007. godine kroz Terapijsku zajednicu Kampus prošlo je više od 200 ovisnika o psihoaktivnim suptancama, od čega 30-40 posto apstinira to jest ne koristi psihoaktivne supstance o kojima su bili ovisni.