Bosanski kulturni centar
0

"Sarajevski protesti" u petak u Gračanici

FENA
Foto: Nino Maričić
Foto: Nino Maričić
Nakon što je uspješno prikazana u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, izložba fotografija "Sarajevski protesti" bit će otvorena 2. oktobra u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici.

Izložbu, koja će biti otvorena do 8. oktobra, čini 30 fotografija čiji su autori sarajevski fotografi Nino Maričić, Dženat Dreković, Velija Hasanbegović i Almir Panjeta.

Tema izložbe su protesti koji su se održavali u Sarajevu proteklih nekoliko godina, od protesta nakon ubistva nedužnog dječaka Denisa Mrnjavca, preko protesta radnika, boraca i invalida, pa do demonstracija protiv odluke Suda u Haagu o genocidu.

-Cilj izložbe je da se prikažu i prenesu duh aktivizma i volja građana i građanki da dignu glas te se izbore za svoja prava i vlastitu sigurnost, ističu autori izložbe, koji su objektivima svojih aparata pratili većinu protesta proteklih nekoliko godina, te su svoja fotosvjedočenja odlučili spojiti na jednoj izložbi.

Izložba je pretpremijerno prikazana ljetos u Mostaru, u Sarajevu je počelo njeno zvanično prikazivanje, a planirano je da gostuje u najmanje 10 bh. gradova s mogućnošću gostovanja u regiji.

Organizirana je uz potporu Udruženja građana "Zašto ne?" iz Sarajeva.