Kultura
1.4k

Sarajevski haustor ukrašen muralom i portretima

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Haustori A, B i C u sarajevskoj ulici Marka Marulića 2 dobili su novu unutrašnjost ukrašenu umjetničkim djelima. Umjetnica Maja Skenderović u saradnji s Inicijativom H:ART organizovala je izložbu na kojoj je predstavljen mural i izloženo 60 portreta u ova tri haustora.

Maja Skenderović je vizuelna umjetnica koja je u periodu od protekla dva mjeseca u procesu i djelovanju stvaranja njenog novog ciklusa "Muzej ljudskosti". Prethodnom vjerom u kreativnu izolaciju, mijenja pristup umjetničkog djelovanja u jednom određenom prostoru i mijenja ga za prostore u kojima je dopuštena kontinuirana interakcija između umjetnosti, prostora i ljudi.

"Veliki dio podsticaja stvaranja njenih radova je nastao nakon uporne potrebe i želje da ispriča vizuelne priče o lekcijama naučenim brodskim životom, ali shvatljivim za sadašnje vrijeme. Nakon povratka sa broda, na kojem je nakon završene akademije provela dvije godine, skupila je ogromnu kolekciju životnog iskustva i dokumentacije . Maja nam najavljuje da joj je život na brodu promijenio mnoge aspekte gledanja na život i sa tim se lekcijama želi nadograđivati i djelovati u umjetnosti. Planira da kroz svoje dvogodišnje brodsko iskustvo kombinacijom klasične, digitalne i konceptualne umjetnosti preispituje, stvara i djeluje u narednom periodu", rekli su iz H:ART-a.

"Muzej ljudskosti" je ciklus nastao prvobitno iz ciklusa "Muzej privremenih osobnosti" koji broji 3.000 portreta (urađeni kombinacijom klasične i digitalne umjetnosti). Crteži portreta su zaključak profila čovjeka(ljudi) u momentalnim i brzim odlukama nastali pod određenim okolnostima. Zaključak je baziran na momentalnu odluku i ne određuje karakternu osobinu ljudi, već određeni postupak. Nakon potrebe da se posveti fenomenu momentalnog, iz potrebe da odgovori na pitanje koje preispituje fenomen dugoročnog, Maja se posvetila ciklusu "Muzej ljudskosti" .

"Maja bi željela da u narednom periodu stvori veliki opus reakcija na njene vizuelne priče i da stvori mogućnosti u kojim će se nastati potreba za interakciju, potreba da se promjeni percepcija shvatanja umjetnosti, koja ne mora da bude skrivena, neshvatljiva ili nedostupna. Njena potreba je, da svojim ciklusom stvori ugodnu, toplu, pouzdanu i jaku konekciju prostora i ljudi kojima je potrebno, koji su željni i spremni da dobiju dozu vjere i nade da postoje sigurni prostori koji bar vizuelno mogu stvoriti lakoću ka igri i daljoj ljubavi ka životu.", kazali su iz H:ART-a.

Inicijativa za otvaranje javnih galerija u haustorima potječe od grupe entuzijasta i utopista okupljenih u H:ART projektu, čiji su osnovni principi vezani za ideju da umjetnost pripada svima, da svi zaslužujemo uživati u lijepom i uzvišenom, da su mladi umjetnici i umjetnice naše blago, te da su javni prostori mjesta na kojima kroz umjetnost možemo slaviti zajedništvo i ljepotu, ali i da svaki sarajevski haustor zaslužuje jedan ovakav H:ART.