Kultura
17

Sarajevski haustor postaje galerija i kino sala

Klix.ba
Stanarima ulaza u ulici Radićeva 7 treći novembar u 18:00 sati donosi velike promjene.

Prvog četvrtka u mjesecu, ovaj haustor dobiva sopstvenu H:ART javnu galeriju, kao i specijalnu projekciju uoči 11. Pravo Ljudski Film Festivala.

Nova lokacija predstavlja deseti po redu haustor u Sarajevu koji dobiva trajnu izložbu u vlasništvu stanara ulaza, i prvi koji na kratko postaje kinosala otvorena za javnost. Novi element, projekcija kratkih filmova, organizuje se kao najava 11. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala, koje se održava u od 9. do 14. novembra u Sarajevu.

Posjetioci javne galerije Radićeva 7 imat će priliku upoznati se s radom BH umjetnika Sanjina Mašića, odnosno njegovom novom serijom karikatura i crteža na temu filmske umjetnosti. Pored toga, bit će prikazan posebni blok kratkih filmova u najavi predstojećeg 11. izdanja Festivala.

Otvaranje javne galerije se održava u četvrtak, 3. novembra, u 18:00 sati. Ulaz je slobodan.

Izložba i projekcija u Radićevoj 7 predstavlja prvu zajedničku inicijativu H:ARTa i Pravo Ljudski Film Festivala. Inicijatori H:ARTa žele da umjetnost postane pokretač interakcije među ljudima, promišljanja o različitim temama i solidarnosti među komšijama. Istovremeno, ovogodišnje izdanje Pravo Ljudski Film Festivala propituje koncepte doma i pripadnosti, različite pristupe kroz kojih se autori i autorice kroz svoje radove kreću u otvorenim i zatvorenim prostorima, te kako se ovim iskustvima povezuju s ostatkom svijeta.

Svi građani i građanke Sarajeva mogu učestvovati u ovom projektu. Ako smatraju da i njihov haustor zaslužuje srce, žele javnu galeriju ili filmsku projekciju u haustoru, potrebno je da dobiju pristanak kućepazitelja ili stanara i stanarki, da pošalju prijavu putem Facebook stranice H:ART, te da asistiraju organizatorima pri postavljanju radova.

Više o događaju možete saznati na službenom Facebook događaju otvaranja. H:ART i Pravo Ljudski Film Festival zahvaljuju se stanarima na podršci ove inicijative.