Kultura
14

Sarajevski dani poezije: Burić, Hajdarević, Musabegović i Stojić podnijeli ostavke

FENA
Musabegović i Stojić (Foto: Klix.ba)
Musabegović i Stojić (Foto: Klix.ba)
Pjesnici Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević, Senadin Musabegović i Mile Stojić uputili su javno pismo Predsjedništvu Društva pisaca Bosne i Hercegovine u kojem podnose ostavke na članstvo u Programskom savjetu Sarajevskih dana poezije.

Pismo prenosimo u cjelosti.

Povodom činjenice da je Predsjedništvo Društva pisaca BiH, uoči samog početka Međunardone književne manifestacije Sarajevski dani poezije, grubo interveniralo u planirane programske sadržaje Manifestacije, želimo naglasiti sljedeće:

  1. Zaprepastila nas je Odluka Predsjedništva Društva pisaca BiH od 18. aprila 2013. godine, dvije sedmice prije početka Manifestacije, da se iz programskih sadržaja brišu učesnici i voditelji koji nisu članovi Društva pisaca BiH (Adisa Bašić, Stevan Tontić, Ahmed Burić i dr.), te da se isključe predviđeni pjesnički susreti posvećeni autorima Feridi Duraković i Ivici Vanji Roriću. Tako je Programski savjet doveden u neugodnu poziciju, s obzirom da je program već bio kompletiran. Dugogodišnje uređivanje Sarajevskih dana poezije nije poznavalo praksu naredbodavnog uplitanja u određivanje programa i selektiranje učesnika. Naprimjer, pjesnik Stevan Tontić je dugi niz godina veoma uspješno uređivao program “Autopoetičke ispovijesti”, a ovom odlukom bio je primoran da lično podnese zahtjev za povlačenje iz Programskog savjeta Manifestacije.

  2. Predsjednik Društva pisaca BiH Amir Brka i članica Predsjedništva Kristina Mrđa bili su, također, članovi Programskog savjeta, ali ni jedan jedini put nisu sudjelovali na nekom od sastanaka. Ništa nije bilo logičnije nego da Predsjedništvo Društva pisaca BiH, umjesto da ultimativno donese svoju Odluku, organizira zajednički sastanak s Programskim savjetom Manifestacije i da se pokuša naći rješenje ako već postoje drukčiji stavovi i razmimoilaženja. Umjesto konsultacija i konstruktivnih prijedloga, nametnute su komitetske direktive.

  3. Sarajevski dani poezije su međunarodna, kosmopolitska organizacija, koja okuplja pjesnike iz zemlje i svijeta, bez obzira na njihovu nacionalnu, ideološku, starosnu, poetičku, cehovsku poziciju (osim ako ne pripadaju nekoj ksenofobičnoj, nacionalističkoj, rasističkoj grupaciji ili organizaciji) i jedini kriterij sudjelovanja jest kvalitet njihove poezije. Izbacivanje iz programa istaknutih autora kakvi su Ferida Duraković, Stevan Tontić, Ahmed Burić, Adisa Bašić, Ivica Vanja Rorić i dr. smatramo sramnim činom koji je nanio nenadoknadivu štetu Manifestaciji i bosanskohercegovačkim autorima u zemlji i svijetu.

  4. Programski savjet, Odlukom Predsjedništva Društva pisaca pred sami početak Manifestacije, našao se u situaciji ili da digne ruke od svega ili da, s punom odgovornošću prema Manifestaciji i pozvanim gostima/učesnicima, dovrši započeti posao održavanja 52. Sarajevskih dana poezije. Opredjelili smo se za ovo drugo, čvrsto odlučni da, odmah nakon završetka Manifestacije, podnesemo ostavku i na članstvo u Programskom savjetu i na ikakvo buduće sudjelovanje, sve dok ova književnička asocijacija ne smogne snage pojedinačno se izviniti autorima isključenim iz programskih sadržaja 52. Sarajevskih dana poezije. Našu najvredniju književnost čine književni stvaraoci, a ne članovi ili ne-članovi književničkih organizacija.

  1. Nije nam želja ni od ovoga praviti politički i medijski slučaj. Sve što želimo jest zaštiti pjesnike i pjesništvo od bilo čijih i bilo kakvih animoziteta, koji se, očito, skrivaju pod institucionalnim okvirom Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Molimo vas da sa sadržajem ovog pisma upoznate sve članove Društva pisaca BiH, kaže se u pismu koje potpisuju predsjednik i članovi Programskog savjeta Mile Stojić, Ahmed Burić i Hadžem Hajdarević, te predsjednik Organizacionog odbora 52. Sarajevskih dana poezije Senadin Musabegović.