Kultura
12

Sarajevske večeri muzike od 9. do 14. maja

Klix.ba
U okviru 22. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike, Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je čak pet vrhunskih muzičkih događaja.

Tradicionalnim koncertom “U susret SVEM-u” najbolji studenti Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti Graz (Austrija), te Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu koncertom 9. maja u Domu Oružanih snaga BiH će svečano najaviti početak SVEM-a.

Svečano otvaranje Festivala obilježit će jedinstveni nastup ruskog pijaniste svjetskog glasa Vadima Rudenka, koji će 10. maja nastupiti u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Gošće iz Hrvatske i Slovenije, flautistice i profesorice flaute okupljene u Kvartetu flauta 4Syrinx nastupit će u Vijećnici 11. maja, dok će se na istoj pozornici dan kasnije predstaviti Gudački kvartet Tartini također iz Slovenije.

Petak, 13. maj obilježit će radionice za studente muzike na Muzičkoj akademiji u Sarajevu koje će voditi članovi Gudačkog kvarteta Tartini. Svečano zatvaranje SVEM-a bit će upriličeno u subotu, 14. maja u Narodnom pozorištu u Sarajevu kada će uz Sarajevsku filharmoniju i dirigenticu Samru Gulamović, nastupiti jedan od najutjecajnijih pijanista današnjice Ivo Pogorelić.

Ulaznice za sve koncerte su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Izvedba koncerata planirana je 20 sati.