Kultura
0

"Sarajevska zima": Slovenski umjetnici izveli mjuzikl "Guslač na krovu"

FENA
Ansambl Ljubljanskog mestnog gledališča predstavio se sinoć publici 24. internacionalnog festivala "Sarajevska zima", izvodeći na sceni Narodnog pozorišta mjuzikl "Guslač na krovu" režisera Stanislava Moše.

Predstava je rađena prema tekstu Josepha Steina, Jerrya Bocka i Sheldon Harnick, dramaturgiju potpisuje Petra Pogorevc, koreografiju Vladimir Kluobek, scenografiju Jože Logar, kostimografiju Andrea Kučerova, dok je dirigent Žarko Prinčič.

"Svirač na krovu" je priča o potrazi za ravnotežom između tradicionalne židovske vjere i kulture te promjena u modernom i politički burnom društvu na prekretnici 20. stoljeća.

Radnja je smještena u carsku Rusiju 1905. godine, u idealizirano selo Anatevka. Većinu stanovništva čine Jevreji koji su, uprkos tome, podređeni ruskoj manjini. Selo se nalazi na takozvanom "području naseljavanja" u kojem su Jevreji u carskoj Rusiji živjeli pod strogim nadzorom vlasti.

Život se u selu zasnivao na jevrejskom moralu te etičkoj i društvenoj tradiciji, koji su na sceni dočarani načinom oblačenja i izgledom, kao i vjerskim i jezičkim odlikama.

U središtu priče je mljekar Tevye, njegova žena Golde te njihovih pet kćerki. Kao tradicionalan i religiozan čovjek, Tevye se suočava sa promjenama koje donosi novo vrijeme, dotičući i život njegove porodice. Tako njegove tri najstarije kćerke odbijaju postupiti po volji roditelja i tradicije seoske zajednice te određuju same odabrati buduće supruge.

Zaljuljane su tradicionalne vrijednosti u Tevyevom svijetu koji počinje da tone.

Brojnu glumačku postavu, među ostalima, čine Janez Starina, Nadja Strajnar Zadnik, Jana Zupančič, Ana Dolinar, Iva Krajnc, Nina Bjelica, Zala Linea Rutar, Matej Puc, Boris Kerč i drugi.