Kultura
0

Sarajevska zima: Sedmica japanskog klasičnog filma

FENA
Nakon indijskog i iranskog, XXIII internacionalni festival "Sarajevska zima" sutra će otvoriti i sedmicu japanskog klasičnog filma, koja će trajati do 17. marta.

Ljubitelji filmske umjetnosti moći će pogledati sedam zapaženih ostvarenja, nastalih 30-ih, 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Bit će prikazani – "Rođen sam, ali..." Yasuira Ozua (1932.), "Tihi duel" Akire Kurosawe (1949.), zatim "Priča o posljednoj krizantemi" (1939.), "Nedostaje mi Oyu" (1951.) te "Kažnjeni ljubavnici" (1954.) reditelja Kenjija Mizoguchija (1939.), "12 pari očiju" Keisuke Kinosh Ite (1954.) i "Pubuna samuraja" (1967.) Masakia Kobayashija.

Sve projekcije održavat će se, kao i dosadašnje sedmice filmova, u UNITIC-u u 18.00 sati. Cijena ulaznice je tri KM.

Ataše za kulturu u Ambasadi Japana Yuri Takeda kazala je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kako će se i u okviru ovog filmskog ciklusa organizirati razgovor o japanskom filmu sutra u 17.00 sati, u kojem će učestvovati i bh. reditelj Faruk Lončarević. Sedmica posvećena japanskom filmu ponudit će pregled japanske kinematografije tog vremena.

Učešće na "Sarajevskoj zimi" najavio je i bh. umjetnik Edo Numankadić, koji će sutra izložbom u Galeriji Collegium artisticum zajedno s Antom Kajinićem i Mirkom Marićem obilježiti 20. godišnjicu umjetničke grupe "Kammen". Grupu su prije rata osnovala spomenuta tri umjetnika, djelujući zajedno i izlažući tokom prijeratnog, ratnog i poratnog perioda.

Numankadić je najavio da će na izložbi svaki umjetnik predstaviti po 20-ak radova. Marić će izložiti fotografije, Kajinić će se predstaviti slikama u ulju, a Numankadić akrilikama na papiru i kutijama.

Izložba će biti otvorena u 19.00 sati.

Na današnjem festivalskom programu je i izložba fotografija Miine Savolainen iz Finske "Najdražesnija djevojka na svijetu", koja će biti otvorena u 19.00 sati u Galeriji IPC. Prije otvaranja postavke, historičarki književnosti iz Beograda Mirjani Miočinović bit će uručena nagrada "Sloboda", koju tradicionalno dodjeljuje Međunarodni centar za mir.

Tu je i koncert "Neki drugi instrument" u izvedbi Marije Kandić (Srbija – Njemačka). Riječ je o svojevrsnom predstavljanju portreta koncertne harmonike, a nastup će početi u 20.00 sati u Bošnjačkom institutu.