Kultura
0

"Sarajevska zima": Raznovrstan program ovogodišnje zimske čarolije

FENA
Urbani ritam Sarajeva, uz mnoštvo izložbi, predstava, koncerata i drugih događaja, bit će vodilja programske sheme ovogodišnjeg XXIII internacionalnog festivla "Sarajevska zima", koji će tradicionalno biti održan od 7. februara do 21. marta.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je danas na konferenciji za medije u UNITIC-u kako će sva festivalska čarolija iznjedriti već prvi dan Festivala. Tako će 7. februara, nakon izložbe ilustracija, radionice i predstave za djecu Andree Petrlik-Huseinović i Kašmira Huseinovića iz Hrvatske u BKC-u u 12.00 sati umjetnička grupa Malbar iz Francuske prirediti ulični teatar "Putovanje Aquareevesa".

Ova umjetnička grupa će, nakon spomenutog uličnog performansa od Baščaršije do Skenderije, prirediti i spektakl na platou ispred Skenderije u 18.00 sati.

Nakon izvedbi francuskih umjetnika bit će priređena i zvanična ceremonija otvaranja Festivala, koja će na platou ispred Skenderije trajati od 18.45 do 19.00 sati.

Također, prvi festivalski dan donijet će i postavku "Reciklaža" u Galeriji Collegium Artisticum, kao i dva muzička događaja. Koncert opernih arija u izvedbi Ondreja Šalinga (tenor), Lenke Mačikove (sopran) te Jana Salaya (klavir) iz Slovačke bit će odžan u Bošnjačkom institutu u 20.30 sati, dok će rock koncert Dade Topića i grupe Time, uz predgrupu Irina&Storm iz Tuzle, biti održan u Domu mladih u 21.00 sat.

Drugog dana Festivala, Slovensko kulturno društvo "Cankar" postavit će u saradnji s Istorijskim arhivom Sarajevo izložbu "Slovenski gradovi kroz vrijeme" u Galeriji "Mak" u 17.00 sati, dok je "Dođi na obalu" naziv izložbe savremene korejske umjetnosti koja će biti postavljena u Turskom kulturnom centru u 18.00 sati, u okviru obilježavanja 10 godina postojanja umjetničke grupe "Nine dragon heads" u Sarajevu.

Svi poklonici teatra moći će na sceni CDA u 20.00 sati pogledati predstavu "Mahnitanje udvoje" u izvedbi Turskog državnog teatra iz Ankare.

Današnja konferencija za medije bila je prilika i za predstavljanje džingla ovogodišnje "Zime", koji autorski potpisuju Vedran Mujagić i Enes Husejnčehajić. Festivalski videospot bit će prezentiran naredne sedmice.