Kultura
0

Sarajevska zima: Prikazan videorad bh. umjetnice Gordane Anđelić-Galić

FENA
U okviru programa Izložbe bh. umjetnika "Barikade bez granica" koji donosi 24. internacionalni festival "Sarajevska zima", danas je u Kinoteci predstavljena videoinstalacija Gordane Anđelić-Galić pod nazivom "Mantra".

Riječ je o 5,5-minutnom videoradu koji simbolikom ukazuje na historijsko breme Bosne i Hercegovine, njegovu ulogu kočničara napretka te današnju političku manipulaciju državnim simbolima i historijskim događajima. Praćen je i izložbom zastava koje su kroz historiju obilježavale Bosnu i Hercegovinu.

Radnja se odvija na rijetko korištenom putu na periferiji Sarajeva. Umjetnica hoda praznom i napuštenom cestom noseći državnu zastavu BiH. U vremenskim intervalima daju joj se ostale zastave koje su predstavljale BiH tokom historije, njene konstitutivne narode ili vodeće ideologije iz određenih perioda. Naša ih zemlja bilježi čak 24.

Kako se težina postupno povećava njihovim brojem, u trenutku kada umjetnica treba preuzeti trenutnu zastavu BiH sve ostale joj počinju ispadati iz ruku.

Gordana Anđelić-Galić pojašnjava za Agenciju Fena kako su u središtu rada zastave koje je BiH često i dobijala u različitim historijskim trenucima od stranaca – Austro-Ugarske, Turskog carstva i drugih, kao što je slučaj i sa današnjom bh. zastavom koju je odredila Evropska unija.

"Rad govori o pojedincima i o tome kako mirno posmatramo kako nas političari, nakon svakog napretka, usporavaju, podsjećajući nas i vraćajući u prošlost. Nosi naziv "Mantra" jer ona predstavlja konstantno ponavljanje kojim se dolazi do potpunog opuštanja i nirvane. Upravo nam se to danas dešava, jer nas političari stalnim ponavljanjem istorije dovode u stanje potpune obamrlosti i bezvoljnosti", kazala je autorica.

Ova postavka moći će se pogledati i narednih dana u Kinoteci.