Kultura
0

"Sarajevska zima": Predstavljeni programi posvećeni arhitekturi

FENA
Programi posvećeni arhitekturi te workshopovi i radionice koji će biti održani u okviru XXIII internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" predstavljeni su danas u Sarajevu.

Kako je kazao na konferenciji za medije direktor Festivala Ibrahim Spahić, centralna radionica evromediteranskih umjetnika pod nazivom "Sarajevo – Neki drugi grad – Aleksandrija – Kairos" počet će već 3. februara na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (ALU), a radovi će, po zatvaranju radionice, biti predstavljeni 7. februara.

Ova radionica obuhvata tri oblasti – workshop iz arhitekture, koju će voditi Vila Sutović i Mejrema Zatrić, zatim fotografije, za koju će biti zaduženi Dalida Karić-Hadžiahmetović i Ivan Hrkaš te workshop videoarta, koji će voditi Lara Hasanbegović. Koordinatorica cjelokupne radionice je Emina Omanović.

Učešće je prijavilo 35 do 40 umjetnika iz nekoliko zemalja regiona, ali i Italije, San Marina, Egipta te Danske.

Najavljena je i grupa dizajnera "Urban Future", koji će 8. februara u Domu mladih predstaviti projekt "Concert Hall Sarajevo", koji je pobijedio na konkursu posvećenom izgradnji tog objekta u Sarajevu.

Tu su još i izložba arhitektonskih skica i crteža autora Andrije Rusana iz Hrvatske, koja će pod nazivom "Oris ideja" biti postavljena u Turskom kulturnom centru 14. februara, izložba fotografija Stanimira Nedelkovskog Stanka "Skoplje – danas kao nekad", koju postavlja Muzej grada Skoplja 19. februara u Muzeju Grada Sarajeva, prezentacija projekta "Urbano planiranje evropskih gradova" Ute Margarete Meyer 5. marta u Collegiumu Artisticumu te izložba "Savremena slovenačka arhitektura" 8. marta u Galeriji Mak.

Spahić je napomenuo i kako će grupa Malabar, čiji će ulični performans prethoditi zvaničnom otvaranju Festivala 7. februara, već sutra imati tačno utvrđenu rutu svog "putovanja brodom" od Baščaršije do Skenderije, dok će reditelj ceremonije otvaranja biti Nedžad Begović.

Predviđeno je da program otvaranja Festivala počne pozdravnim maršom članova Sarajevo Drum Orchestra, nakon čega će Ibrahim Spahić, gradonačelnica Semiha Borovac i ostale zvanice zajedno otvoriti vrata "Nekog drugog grada" te pokrenuti gradski sat, koji će otkucavati sve do zatvaranja "Zime".

Na ceremoniji otvaranja prvi će put biti izvedena i službena himna "Sarajevske zime", za koju muziku i tekst potpisuje profesor Besim Spahić. Aranžman je uradio Adnan Mušanović, producent je Mario Pejić, a produkciju potpisuje Udruga za kulturnu djelatnost i promocije "Libertas". Himnu će izvesti Emina Islamović i dječiji hor OŠ Novo Sarajevo.